Hyppää sisältöön

Ennätysuinti Kuubasta Floridaan ilman haihäkkiä epäonnistui - meduusa iski

Kylmäpäinen naisuimari ei kavahtanut petokaloja eikä merivirtoja, mutta läpinäkyvät limaoliot olivat liikaa.

Australialaisen Chloe McCardelin huima maratonuintiyritys Kuubasta Yhdysvaltain Floridaan on epäonnistunut. McCardelin oli keskeytettävä uintinsa 11 tunnin jälkeen saatuaan kivuliaan pistoksen meduusan lonkerosta.

Kuuban ja Floridan välisen 170 kilometrin mittaisen salmen on onnistunut ylittämään vain yksi ihminen, australialainen Susan Maroney vuonna 1997. Hänellä oli kuitenkin suojanaan häkki kyseisellä merialueella runsaana liikkuvien haiden varalta.

McCardel läksi aamulla matkaan Havannan Hemingwayn satamasta. Sää oli uintiurakalle ihanteellinen, meri oli tyyni. Uimari oli arvioinut, että hän voisi selvitä matkasta 60 tunnissa.

McCardel aikoi suorittaa matkan ns. Englannin kanaalin maratonuinnin ankarilla säännöillä. Hänellä ei ollut märkäpukua suojaamassa kylmyydeltä ja meduusoilta, eikä myöskään räpylöitä antamassa lisävauhtia. Hän ei saanut koko matkalla koskea turvanaan oleviin laivoihin. Petokalojen varalta hänellä oli mukanaan elektromagneettinen laite, joka päästi ääntä, jota haiden uskotaan pelkäävän, kertoo CNN.

Kun McCardel oli päässyt 12 mailin (n. 20 km) päähän Kuubasta, hänen tukiryhmänsä viestitti Facebookissa Chloen etenevän tasaista vauhtia 3,7 kilometrin tuntinopeudella. Pian tämän jälkeen McCardel kuitenkin törmäsi tuskallisella tavalla meduusan lonkeroihin, joiden kosketuksen jälkeen uimisen jatkaminen oli mahdotonta.

McCardel toipuu nyt vuorokauden ajan ja päättää sitten, yrittääkö uudestaan.

Uintimatkan tarkoituksena oli toisaalta tehdä uusi pitkänmatkan uinnin maailmanennätys ja samalla kannustaa Kuubaa ja Yhdysvaltoja parantamaan suhteitaan.

28-vuotias Chloe McCardel on tunnettu maratonuimari. Hän on mm. ylittänyt Englannin kanaalin kuusi kertaa.