1. yle.fi
  2. Uutiset

Vexi Salmi: Laulu eurokriisistä ei voi olla slaavilainen ja hidas

Veteraanisanoittajan nuoruudessa ei vielä kesähittejä tehtailtu.

Ylen aamu
Vexi Salmi.
Aamu-tv:ssä vierailleen Vexi Salmen mielestä Bill Haleyn Crazy Man Crazy on kesämusaa parhaasta päästä.

Kun pitkän linjan musiikkimieheltä Vexi Salmelta kysyy hyvän sanoituksen reseptiä, jo vastaus itsessään tihkuu nostalgiaa.

- Sanojen pitää olla jollain tavalla ajassa, niiden pitää koskettaa tätä kansaa. Sanoittajan täytyy löytää kollektiivinen ilmassa oleva tunnelma.

Salmen mielestä myös eurokriisi voisi taipua laulun aiheeksi, mutta silkan masennuksen välttämiseksi hidas slaavilainen laulu ei tule kyseeseen. Teksti pitäisi olla hauska ja tempo kiihkeä. Komiikka voisi Salmen mukaan syntyä myös pitkälti kappaleen ja esiintyjän epäsuhdasta.

- Bill Haleyn Crazy Man Crazy versioitiin aikaan suomeksi nimellä Hullu mies hullu. Asialla oli Esa Pakarisen hahmo Severi Suhonen ja lähestymistapa jenkka. Hauskaa siitä tuli.

Vexi Salmelle Haleyn levyttämä rock-kappale on rakas. Se oli kesähitti aikana, jolloin Suomessa ei vielä kesähittejä tehtailtu.

- Se poikkesi niin paljon muusta sokeroidusta musiikista. Ensimmäinen rhythm and blues -kappale, joka kosketti valkoista nuorisoa.

Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Salmi kertoo Crazy Man Crazyn olleen ensimmäinen laulu, joka herätti hänessä "jotain liikettä".

- Jo vuonna 1953 on todettu, että ollaan vähän kreisejä kaikki. Se on aika syvällisesti todettu elämästä.

Lue seuraavaksi