1. yle.fi
  2. Uutiset

Valkosipulilla maustettua haukea

Kesä on mahtavaa aikaa grillata. Hauki on upea suomalainen kala jolle valkosipuli on hyvä kaveri. Kalan kanssa voi nauttia öljyssä pyöräytettyjä nokkosia.

mausteet
Hauki, sitruuna ja nokkonen sulassa sovussa.
Hauki, sitruuna ja nokkonen ovat erinomainen yhdistelmä.Juha Mäntykenttä / Yle

Grillatut haukifilepalat ja öljyssä pyöräytetyt nokkoset

3 annospalaa haukifilettä

½ sitruunan mehu

2 rkl öljyä

½ tl rouhittua viherpippuria

½ tl paprikajauhetta

1 tl juoksevaa hunajaa

1 murskattua valkosipulinkynttä

suolaa

silputtua tilliä ja ruohosipulia

Pirskota haukifilepalojen päälle sitruunan mehua.

Sekoita öljyn joukkoon viherpippuri, paprikajauhe, hunaja ja murskatut valkosipulin kynnet. Voitele kalat mausteseoksella. Anna kalojen maustua parikymmentä minuuttia. Grillaa kalaan kaunis väri joko ulkogrillissä tai uunissa grillivastuksen paahteessa. Suolaa kalafileet ennen tarjoilua kevyesti ja ripottele pinnalle reilusti tilli- ja ruohosipulisilppua.

öljyssä pyöräytetyt nokkoset

4 kourallista nokkosenlehtiä

½ l rypsiöljyä

1 rkl jauhettua merisuolaa

Kuumenna öljy kattilassa noin 160-asteiseksi ja friteeraa nokkosia puoli kourallista kerrallaan, reikäkauhalla sekoittaen niin kauan että ne muuttuvat rapeiksi. (noin ½ minuuttia)

Nosta reikäkauhalla pois, ja valuta talouspaperin päällä. Pidä huoli, että ovat vielä rapeita.

Ripottele päälle jauhettua merisuolaa vielä kun nokkoset ovat lämpimiä.

Sinappinen tillikastike kalalle

1 salottisipuli

1 rkl öljyä tai voita

2 dl kuohu- tai ruokakermaa

2–3 rkl sinappia, esim. karkeaa dijon-sinappia

½ sitruunan hienoksi raastettu kuori

½ rkl sitruunamehua

½ dl hienonnettua tilliä

mustapippurirouhetta

Kuori salottisipuli ja hienonna ihan pieneksi silpuksi. Kuumenna rasva kasarissa ja kuullota siinä sipulia muutama minuutti. Lisää kerma ja sinappi.

Keitä kastiketta kokoon muutama minuutti, kunnes se sakenee hieman. Ota kattila pois liedeltä. Mausta kastike sitruunan kuorella ja mehulla, tillillä ja mustapippurilla. Tarkista maku. Tarjoa heti loimutetun kalan tai vastapaistettujen kalafileiden kanssa.

OHJE: Erikoisneuvoja Eeva-Maija Laurila

Lue seuraavaksi