Turkin kurdialueen 30-vuotiaalle sodalle toivotaan loppua

Turkin kurdialueella on käynnissä uusi rauhanprosessi. Edelliset yritykset ovat päättyneet taistelujen kiihtymiseen.

Ulkomaat

Turkin kurdialueen suurimman kaupungin Diyarbakirin kupeessa sijaitsevalta sotilaslentokentältä jylisee taivaalle F-16 -hävittäjä. Mutta kone näyttää kaartavan kohti lounasta, ehkä se on matkalla Turkin ja Syyrian väliselle levottomalle raja-alueelle. Kaakkois-Turkissa on tällä hetkellä rauhallista.

Kurdien itsehallinnon puolesta taistelevan Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n sissit ovat vetäytymässä Pohjois-Irakiin sijaitseville leireille. Hallituksen ja sissien johtajan Abdullah Öcalanin välisestä sovusta ei oikeastaan ole tarkempaa tietoa, mutta Diyarbakirissa ihnmiset ovat helpottuneita.

Toivo paremmasta elää

Diyarbakirin basaarissa kauppa pitävä mattokauppias Cavit Satici on vanha tuttuni – vuosien varrella on tullut ostettua muutama mattokin täältä.

- Täällä on taisteltu ja ihmiset ovat kuolleet turhaan jo 30 vuotta. Tuntuu hyvältä kun ei tule uusia kuolleita. Jos rauha säilyy talouskin lähtee kehittymään, Cavit Satici sanoo, kun hän toiveiikkana esittelee mattojaan.

1990-luvun puolivälissä, kun taistelut riehuivat Kaakkosi-Turkissa pahimmillaan Satici ei välllä uskaltanut edes puhua meille toimittajille, vaan viittoi meitä jatkamaan matkaamme hänen kauppansa ohi. Nyt Turkin hallitus ja Kurdistanin työväenpuolue PKK ovat keskustellet kuukausikaupalla. Diyarbakirissa ihmiset ovat vielä epävarmoja tulevan suhteen.

- Olemme toiveikkaita mutta emme tiedä voiko hallitukseen luottaa, sanoo Gülseren Tekin.

Uudistuksilla pysyvä rauha

Diyarbakirin keskusta-alueen pormestarin Abdullah Demirbasin mielestä rauha on varmistettava uudistuksilla, joilla viimein tunnustetaan kurdien oikeudet.

- Tärkeintä olisi saada koulutusta omalla äidinkielellään. Ja palveluja olisi annettava useilla kielillä.

Omasta kaupunginosastaan pormestari Demirbas on tehnyt monikieliseen ja hän toivottaa tervetulleeksi, englanniksi, kurdiksi, armeniaksi ja turkiksi.

Innostuneen oloinen Demirbas on istunut vankilassa syytettynä muun maussa PKK:n propagandasta. Hänen mielestään olisi varmistettava, että kansalaisoikeudet toteutuvat täysin myös kurdialueilla. Viime viikoina poliisien pamput ovat heiluneet ja kyynelkaasukranaatit lennelleet lähinnä Länsi-Turkissa, mutta idässä on aiemmin on koettu samaa.

Pormestarin poika vuorilla

Kaakkois-Turkin konflikti koskettaa myös Demirbasin perhettä suoraan. Yksi Demirbasin pojista on vuorilla sissein riveissä. Toinen poika tekee lähtöä armeijaan. Demirbas tovioo että tulitauko pitää

- Toivottavasti unettomat yömme ovat ohi, Demirbas sanoo ja kertoo kuinka hän usein heräsi Diyabakirin lentotukikohdasta lähtevien hävittäjien ääniin. Hän mietti iskevätkö koneet sissien leirin, jossa hänen poikansa on. Samoissa ajatuksissa on ollut moni muukin, koska Diyarbakiristakin on lähtenyt moni kurdinuori sissien riveissä.

Tom Kankkonen, Diyarbakir, Turkki, Yle Uutiset