Dalai-lama kritisoi tiibetiläisten polttoitsemurhia

Polttoitsemurhat ovat tehoton keino protestoida Kiinan Tiibet-politiikkaa, sanoo Tiibetin hengellinen johtaja. Dalai-lama väläyttää myös naispuolisen seuraajan mahdollisuutta.

Ulkomaat

Tiibetin hengellinen johtaja Dalai-lama on kritisoinut tiibetiläisten harjoittamia polttoitsemurhia tehottomiksi. Dalai-laman mukaan polttoitsemurhilla on hyvin vähän vaikutusta Kiinan harjoittamaan politiikkaan.

- On hyvin surullista, että niin tapahtuu. Epäilen kuitenkin, kuinka paljon näin äärimmäisillä toimilla voi olla vaikutusta, Dalai-lama totesi.

Dalai-lama kuitenkin muistutti, että polttoitsemurhien takana on vakavia ongelmia, joihin Kiinan tulisi puuttua.

Vuoden 2009 jälkeen ainakin 117 tiibetiläistä on sytyttänyt itsensä tuleen protestoidakseen Kiinan toimia Tiibetissä.

Kiina on toistuvasti syyttänyt Dalai-lamaa mielenosoituksiin ja polttoitsemurhiin kannustamisesta. Dalai-lama on kiistänyt väitteet. Myös monet tiibetiläiset oppineet ovat kritisoineet sitä, ettei hengellinen johtaja ole suorasanaisesti kieltänyt polttoitsemurhia.

Vastauksena polttoitsemurhiin Kiina on tiukentanut jo ennestään kovaksi arvosteltua hallintoaan tiibetiläisalueilla.

Dalai-lama: Seuraajani voi olla nainen

Dalai-lama totesi myös, että hänen seuraajansa hengellisenä johtajana voi olla nainen.

- Jos olosuhteet ovat sellaiset, että naispuolinen Dalai-lama on hyödyllisempi, niin naispuolinen Dalai-lama saapuu automaattisesti, hän totesi.

Dalai-lama vierailee parhaillaan Australiassa, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on noussut kiivaan väittelyn kohteeksi tämän viikon aikana. Australian pääministeri, työväenpuolueen Julia Gillard varoitti tiistaina, että konservatiivien voitto Australian ensi syyskuun vaaleissa tietäisi takaiskua naisten oikeuksille ja aborttilainsäädännölle.

Dalai-lama kommentoi väittelyä sanomalla, että maailmassa vallitseva epätasa-arvo on "moraalinen kriisi", joka tulisi ratkaista myötätuntoisten johtajien avulla.

Lähteet: AFP, Reuters