1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liito-orava

Bongaa liito-orava!

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry pyytää kesäkilpailussaan havaintoja, tarinoita ja kuvia liito-oravista. Liitossa on annettu tänä vuonna vapaat kädet piireille valita oma vuoden laji, ja Pohjanmaan piiri valitsi lajiksi liito-oravan, jonka tiimoille koko kesäkisa on rakennettu.

Kuva: Yle

Liito-oravan tuntomerkkejä ovat tavallista oravaa pienempi koko, harmaa turkki sekä etu- ja takajalkojen välissä oleva nahkainen liitopoimu, mitä liituri käyttää leijan tavoin siirtyessään paikasta toiseen.

Lajin voi bongata parhaiten illan hämärtyessä, ja liiturin pesäpuun voi tunnistaa keltaisista tai tummista riisinjyvän näköisistä papanoista kuusten tai haapojen ympäriltä.

Suojeltu ja uhanalainen

Liito-orava on suojeltu EU:n direktiivillä, koska sen kanta on pienentynyt 1940-luvulta lähtien. Metsänhakkuut ja kaavoitukset typistävät lajin elinoloja. Liito-oravan olemassaolo kertoo yleensä metsän monimuotoisuudesta, ja liituri viihtyykin parhaiten varttuneissa luonnontilaistuvissa metsissä.

Kilpailuun voi osallistua vapaamuotoisesti kirjoittaen tai kuvien kera sähköpostitse pohjanmaa@sll.fi (siirryt toiseen palveluun) tai kirjepostilla Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry, Valtionkatu 1, 60100 Seinäjoki. Kilpailuaikaa on 30.9.2013 saakka.