Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajalta ymmärrystä Kataisen kirjalliselle lausunnolle

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) pitää ymmärrettävänä, että pääministeri Jyrki Katainen (kok.) päätyi vain kirjalliseen lausuntoon eikä tullut suullisesti kuultavaksi valiokuntaan Pekka Himasen tutkimushankkeen käynnistämistä koskevassa selvittelyssä.

politiikka

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johannes Koskisen mukaan pääministerin toimien lainmukaisuutta selviteltäessä ei ole tullut esiin merkittäviä uusia asioita. Sen vuoksi valiokunta ei ole pitänyt välttämättömänä Jyrki Kataisen suullista kuulemista.

- Ei sellaista kovin uutta ilmennyt tässä selvittelyvaiheessa. Kirjallinen vastine oli ihan ymmärrettävä ratkaisu, sanoo Koskinen.

Koskisen mukaan valiokunta oli tyytyväinen saamaansa toiseen kirjalliseen lausuntoon.

Kukaan valiokunnassa ei torstaina toivonut, että olisi ollut mahdollisuus pääministerin suulliseen kuulemiseen.

- Jos tosiaan olisi ollut jotakin uutta ja ihmeellistä, niin kyllä perustuslakivaliokunta olisi voinut vaatia henkilökohtaisestikin [kuultavaksi saapumista], kertaa Koskinen valiokunnan toimintaperiaatetta.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan mukaan tapauksen selvittely ja pääministerin toimien lainmukaisuuden arvio ei tuota vaikeuksia valiokunnalle.

- Kyllä tämä selkeältä vaikuttaa.

Perustuslakivaliokunta antanee ratkaisunsa pääministeri Jyrki Kataista koskevasta muistutuksesta virkatoimen lainmukaisuudesta ensi viikon keskiviikkona. Muistutuksen jätti kymmenen kansanedustajaa, joista valtaosa oli perussuomalaisia.

Perustuslakivaliokunta tutkii, noudattiko pääministeri Jyrki Katainen lakia, kun hallitus ja valtion eri tutkimusrahoittajat päätyivät tilaamaan tulevaisuusselvityksen filosofi Pekka Himaselta ilman kilpailutusta.