Elokuvaa tehdessä nuoret oppivat medialukutaitoa

Sotkamon seurakunnan nuoret toteuttavat seitsemättä, vuoden mittaista lyhytelokuvaprojektia kesälomasta huolimatta. Kuvaukset ovat loppusuoralla, ja työt jatkuvat syksymmällä elokuvan leikkaamisella.

kulttuuri
Viime vuonna julkaistu Isoveli-elokuva syntyi Sotkamon seurakunnan nuorisotyön ja elokuvatuotantoyhtiö Black Lionin yhteistyönä.
Black Lion

Nuorten kokemukset elokuvan tekemisestä seurakunnan nuorisotyönä ovat olleet innostuneita.

- Emme alussa edes ymmärtäneet kuinka väkevästä työmenetelmästä on kyse, kun nuoret sitoutuvat elokuvan tekemiseen vuodeksi. Kaiken tekemisen keskellä mietitään kaikkea elämään liittyvää, kertoo nuorisotyöntekijä Kari-Pekka Vehkaoja Sotkamon seurakunnasta.

- Kun otetaan elokuvan tekemisen prosessi nuorisotyön toimintamenetelmäksi, niin ei tarvitse miettiä kiipeilyratoja tai muuta! Tässä joutuu miettimään ja tekemään esimerkiksi ratkaisuja. Ryhmätyömuotona aivan huikea juttu.

Nuoret käsikirjoittavat elokuvan, näyttelevät, kuvaavat ja leikkaavat. Ja lähes ammattimaisesti. Jos näyttelijä ei saa heti oikeaa tunnetta kohtaukseen, niin se otetaan uusiksi.

Nyt tekeillä oleva elokuva on seitsemäs, ja kuten ennenkin, kaikki tekevät kaikkea.

- Kun porukka vaihtuu vuosittain, saavat seuraavat mahdollisuuden tähän kokemukseen ja tekemiseen eikä synny hierarkiaa uusien ja vanhojen kesken. Meillä on noin kymmenen hengen porukka, joka ideoi elokuvan, ja siinä on mukana myös jo aikaisemmin projektissa olleita, kertoo Vehkaoja.

Medialukutaito kehittyy

Molemmat nuoret kertovat, että tällaisen projektin myötä tulee katsottua elokuvia uusin silmin.

- Kyllä nykyään jo hoksaa esimerkiksi klaffivirheitä, ennen niitä ei huomannutkaan, havainnoi elokuvassa pääosaa näyttelevä Teemu Sirviö.

Monet nuoret ovat kertoneet kuinka ovat oppineet suhtautumaan siihen, että elokuvahan on täyttä huijausta.

Kari-Pekka Vehkaoja

- Minä en ole erityisemmin ruvennut elokuvia tulkitsemaan. Joskus tulee kiinnitettyä kyllä huomiota kuvakulmiin, naurahtaa kuvaajana toimiva Elina Tervo.

Elokuvan teossa oppii myös medialukutaitoa eli sitä miten suhtautuu mediatulvaan ja ja tietojen oikeellisuuteen.

- Monet nuoret ovat kertoneet kuinka ovat oppineet suhtautumaan siihen, että elokuvahan on täyttä huijausta. Jokainen kuva rakennetaan erikseen ja valaistaaan sekä harjoitellaan. Lopuksi kaikki laitetaan peräkkäin. Se on kaukana siitä todellisuudesta miten ihmiset elää, avaa kokemusta nuorisotyöntekijä Kari-Pekka Vehkaoja.

Sisältönä hengellisyys

Aikaisemmat tuotannot on tehty talviaikaan ja nyt päätettiin kuvakset suorittaa kesällä. Tuotantotahti on aika tiivis.

- Viime viikolla oli aika kiirettä, mutta se ei haittaa, koska meillä on kivaa keskenämme, kertoo Sirviö.

Sirviö esittää elokuvassa pahista. Tarina nivoutuu nuorten jääkiekkoharrastuksen ympärille.

Elokuvassa oli myös bileet, joissa tarina kulminoitui valintaan oikein ja väärin tekemisen välillä.
Kuva on vuoden 2011 elokuvan Isoveli kuvauksista.Black Lion

- Roolissani teen tyhmyyksiä ja yritän saada anteeksi. Kaikki menee vähän "överiksi", jatkaa Sirviö.

- Elokuvassa pohditaan eniten sitä, miten ihmisiä kohdellaan ja kuika me itse kohtelemme toisia. Toiset odottavat muilta hyvää kohtelua, mutta ovat sokeita omalle käytökselleen, Tervo paljastaa.

- Kaiken taustalla on kohtaus raamatusta, Armoton palvelija, ja siinä on sen hengellisyys. Ei tätä elokuvaa huvin vuoksi tehdä!

Sekä Sirviö että Tervo vakuuttavat, ettei elokuvaprojekti pilaa kesälomaa, vaan he ovat siinä mielellään mukana.