1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulussa kuhisee - Valkama lähti, mitä tekee Mikko Kouki?

Tieto Arto Valkaman siirtymisestä Turun kaupunginteatterin toimitusjohtajaksi sähköisti tunnelman Oulun kaupunginteatterin ympärillä. Kiinnostuksen keskipisteessä on nyt Valkaman pitkäaikainen työpari Mikko Kouki, jonka pesti Oulun kaupunginteatterin taiteellisena johtajana jatkuu vuoden 2014 helmikuun loppuun saakka.

kulttuuri
Oulun kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama ja taiteellinen johtaja Mikko Kouki.
Yle

Turun kaupunginteatterin johtoon elokuun puolivälissä siirtyvä Arto Valkama myöntää, että työ Oulussa jäi kesken.

- Tiedän, että se on vähän aikaisin suhteessa siihen muutokseen, mitä Ouluun lähdettiin tekemään, mutta ei näitä mahdollisuuksia tule joka päivä tai joka vuosi vastaan. Myös yksityiselämän puolella oli toiveet siitä, että palataan näihin ympyröihin.

Vuodet Oulussa ovat olleet opettavaisia. Myös teatteri on kulkenut Valkaman mukaan hyvään suuntaan.

- Olen viimeisen puolentoista vuoden aikana oppinut enemmän kuin sitä edeltävän viiden vuoden aikana. Moni asia on lähtenyt hyvään suuntaan. Ollaan hyvillä urilla.

Oulussa päällä hyvä vire

Valkaman ja Mikko Koukin panosta kiittelee myös Oulun kaupunginteatterin hallituksen jäsen, kansanedustaja Tytti Tuppurainen.

- Tietenkin olisi toivonut, että tätä hyvää työtä olisi voitu jatkaa. Katsojamäärät ovat olleet nousussa ja Oulun kaupunginteatterin näytelmistä puhutaan kaupungilla. Niistä jopa kohistaan, Tuppurainen toteaa.

Olen viimeisen puolentoista vuoden aikana oppinut enemmän kuin sitä edeltävän viiden vuoden aikana.

Arto Valkama

Uuden toimitusjohtajan valinnassa ei Oulussa aiota kiirehtiä, sillä kyseessä on merkittävä valinta, Tuppurainen toteaa.

- Täytyy katsoa ihan rauhassa, mitä tehdään. Tämä on merkittävä valinta paitsi teatterille myös koko Oulun kaupungille. Emme ryntää valintaprosessiin hätäillen. Voisin kuvitella, että kaupunginteatterin hallintopäällikkö Minna Kurttila voisi olla toimitusjohtajan varahenkilö tässä tilanteessa.

Koukin sopimus katkolla helmikuun lopussa

Arto Valkaman pitkäaikaisen työparin Mikko Koukin sopimus Oulun kaupunginteatterin taiteellisena johtajana jatkuu ensi vuoden puolelle. Jatko on auki.

- Sopimukseni päättyy helmikuun 2014 lopussa. Siinä on kolmen vuoden optio, josta sitten pitää neuvotella erikseen. Kaikki on minun kannaltani aivan auki, Kouki kertoo.

Hän ihmettelee Oulun kaupunginteatterin hallituksen kankeutta aloittaa neuvottelut jatkosta. Kouki arvelee, että hallituksenvaihdos on vaikuttanut asiaan.

Jos me emme pääse kolmen vuoden optioon, Oululle tulee aika kiire rekrytoinnissa.

Mikko Kouki

- Olen jo joitakin kuukausia odottanut, että keskustelu olisi käynnistynyt. Minusta nytkin ollaan jo sellaisessa vaiheessa, että ei se nyt myöhäistä ole, mutta helmikuun viimeinen päivä tulee aika nopeasti. Jos me emme pääse kolmen vuoden optioon, Oululle tulee aika kiire rekrytoinnissa.

Uuden hallituksen ensimmäinen kokous on tulevalla viikolla. Tytti Tuppurainen toteaa, että Koukin jatkosta Oulussa aletaan keskustella vasta elokuussa.

- Katson, että hän jatkaa helmikuun loppuun ja hallitus käy hänen kanssaan optioneuvottelut elokuussa.

Koukin siirtyminen Turkuun ollut esillä keskusteluissa

Turkuun siirtyvä Arto Valkama toteaa, että Koukin valinta taiteelliseksi johtajaksi ei ollut hänellä ehtona omalle tulolleen toimitusjohtajaksi, mutta asia on Valkaman mukaan ollut esillä.

Samaan aikaan, kun Oulussa keskustellaan Koukin option käyttämisestä, tehdään Turussa valinta uudesta taiteellisesta johtajasta.

- Käytiin keskusteluja, mutta valinnat haluttiin pitää erillään. Suostuin siihen. Taiteellisen johtajan valinnasta käydään hallituksen kanssa ensimmäisiä keskusteluja ensi viikolla ja elokuun aikana se olisi tarkoitus työstää valmiiksi, Valkama arvioi.

Mikko Kouki myöntää, että Turun kaupunginteatterin taiteellisen johtajan tehtäväkin voisi kiinnostaa. Myös yhteistyö Valkaman kanssa on parantunut ajan myötä.

- Mitä Arton kanssa yhdessä työskentelyyn yhdessä tulee, niin siinä ei ole mitään ongelmia. Se on kehittynyt ja muuttunut paremmaksi vuosi vuodelta. Toki pidän hyvin varteenotettavana vaihtoehtona, että se yhteistyö jatkuisi, Kouki toteaa.

Lue seuraavaksi