1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Massiivinen terässilta Norjasta Suomeen

Utsjoki ja norjalainen Tanan kunta haluavat siirtää Tanan vanhan sillan Suomen puolelle Nuorgamiin. Kunnat ovat perustaneet yhteisen neuvotteluryhmän edistämään siirtoa. Norjan tielaitos Vegveisen on valmis purkamaan sillan ja luovuttamaan uuteen käyttöön ilmaiseksi, jos sillalle löytyy paikka Tenon laaksosta. Muutoin silta puretaan rautaromuksi.

Kuva: Anna Louise Steinke

Idean isä oli Tanan kunnanvaltuuston jäsen Hartvig Hansen. Hansen esitti Tanan uuden sillan rakentamista käsitelleessä valtuuston kokouksessa Tanan vanhan sillan siirtämistä muualle Tenon varteen.

Sillan paras paikka Nuorgamissa

Tanan elinkeinojohtajan Svein Helanderin mukaan silta kannattaa ehdottomasti siirtää Nuorgamiin.

- Silta on paras siirtää Norjan ja Suomen rajalle Tenojoen laaksoon. Silloin sen siirron rahoitus on helpompi. Nuorgamista on tullut norjalaisille erittäin tärkeä kauppapaikka, joten he olisivat iloisia uudesta sillasta, Tanan kunnan elinkeinojohtaja Svein Ottar Helander kertoo.

Teknisesti sillan siirto on Norjan tielaitoksen Vegveisenin mukaan täysin mahdollista. Vegveisen on valmis purkamaan sillan ja luovuttamaan sen uuteen käyttöön ilmaiseksi, muutoin silta puretaan rautaromuksi.

Rahaa tarvitaan sillan siirtoon ja uuden paikan pohjustustöihin ja sillan uudelleenkokoamiseen. Svein Helanderin mukaan rahaa tarvittaisiin noin 50 miljoonaa Norjan kruunua eli noin 6,5 miljoonaa euroa.

Vanhan sillan siirtoon on tarkoitus hakea rahoitusta Euroopan unionilta sekä Norjan ja Suomen valtioilta.

Suomessakin ollaan innostuneita

Utsjoen kunnanvaltuuston puheenjohtajan Aulis Nordbergin mukaan idea on erinomainen. Uusi silta mahdollistaa Nordbergin mukaan kaupankäynnin, liikenteen ja matkailun kehttämisen molemmin puolin Suomen ja Norjan välistä rajajokea Tenoa.

- Aina kun silta rakennetaan, se yhdistää jokivarren ihmisiä. Täytyy muistaa, että norjalaiset ovat vuosikymmeniä tehneet talvisin jääteitä Tenojoen yli Suomeen. Tarvetta sillalle varmasti olisi, varsinkin kun Norjan puolella Venekentässä ja sen lähistöllä ei palveluja juuri ole. Silta mahdollistaisi myös ympyrämatkailun Tenon molemminpuolin. Sillan myötä syntyisi sopiva päiväretkireitti, Aulis Nordberg sanoo.

Purettavan Tanan sillan tilalle rakennetaan uusi silta noin 300 metriä nykyisen sillan yläpuolelle. Sen on määrä valmistua vuosien 2016-17 aikana.