Terrakotta-armeijan sotilaat marssivat Vapriikkiin

Perjantaina avautuva näyttely ”Terrakotta-armeija ja Kiinan keisarien aarteet” on Vapriikin historian suurin voimainponnistus.

kulttuuri
Terrakotta-armeijan sotilaita vitriinissä.
Terrakotta-armeijan sotilaita.Petri Aaltonen / Yle
Terrakotta-armeijan sotilaita vitriinissä.

Kiinalaiset savisotilaat valtaavat Tampereen Vapriikin, kun museokeskuksessa avautuu suurnäyttely Kiinan ensimmäisen keisarin terrakotta-armeijasta.

Vapriikin kiinalaisen tähtitaivaan alle on asettunut kuusi soturia maailman kahdeksanneksi ihmeeksi kutsutusta terrakotta-armeijasta, joka löytyi sattumalta vuonna 1974.

Jälkipolvet voivat vain arvailla Kiinan ensimmäisen keisarin lähes 8000 sotilaan maanalaisen armeijan tarkoitusta.

Todennäköisesti se suojeli keisarin tuonpuoleista elämää.

Carol Michaelson

- Todennäköisesti se suojeli keisarin tuonpuoleista elämää. Hän keräsi elinaikanaan paljon vihollisia ja hän varmaan ajatteli tarvitsevansa ison armeijan suojelemaan itseään, sanoo näyttelyn kuraattori Carol Michaelson British Museumista.

Terrakotasotilaiden Tampereen reissu on oma ihmeensä

Tampereella vieraileva jalkaväen savisotilas on säilyttänyt sotisopansa yli 2000 vuotta. Vain värit ovat karisseet. Terrakottasoturit ovat haluttuja vieraita maailman museoissa ja niiden matka Tampereelle on sekin pieni ihme.

- On jokaisen museonunelma tehdä tämä. Sanotaan näin, että kovalla työllä ja näytöillä kiinalaiset uskoivat, että kyllä me osataan, Vapriikin näyttelypäällikkö Marjo-Riitta Saloniemi sanoo.

On jokaisen museon unelma tehdä tämä.

Marjo-Riitta Saloniemi

Näyttelyn toivotaan kiinnostavan ulkomaita myöden

Soturien lisäksi Vapriikissa voi ihmetellä muun muassa 400 kiloa painavaa savihevosta, kopiota pronssisista sotavaunuista ja mausoleumialueelta 2000-luvun alussa löydettyjä pronssilintuja.

Joulukuun alkuun asti esillä oleva näyttely on museokeskus Vapriikin tähän asti suurin voimainponnistus ja sen toivotaan vetävän väkeä naapurimaita myöten.

- Harvoin on mitään näin hienoa, jota voi näyttää ihmisille, Vapriikin näyttelypäällikkö Marjo-Riitta Saloniemi sanoo.