"Veneessä on vain yksi päällikkö"

Naisten veneilyinnostus on ollut kasvussa viime vuosien aikana. Enää ei riitä se, että nainen istuu veneen kyydissä, vaan osa haluaa olla itsekin ruorissa. Myös turvallisuus on monelle naiselle syynä, miksi haluaa oppia merimiestaidot. On hyvä jos veneessä on kaksi sekä ajamisen että navigoinnin hallitsevaa.

Kotimaa
Ladykippari-kurssilla tehdään reitit itse.
Ladykippari-kurssilla tehdään reitit itse.Anna Wikman/Yle

Vaasan Moottorivenekerho on järjestänyt Ladykippari-kursseja jo useamman vuoden ajan. Kurssille otetaan vain kymmenisen naista kerrallaan, sillä resurssit eivät riitä isompien ryhmien ohjaamiseen. Kurssilla käydään läpi niin käytännön veneilysäännöt, reittien laskeminen ja tietenkin myös ajetaan veneillä. Kiinnostus kurssiin on ollut runsasta, sillä ensimmäiset kysyvät jo talvella, järjestetäänkö naisten kipparikurssia, kertoo kurssin toinen vetäjä ja VMK:n varakommodori Peter Remahl.

Halu oppia uusi taito

Tämän kesän kurssi on jo käynnissä ja mukana on yhdeksän naista, joista osalla on jo kokemusta veneilystä, osalla taas kokemusta ei ole vielä päässyt karttumaan. Kaikille on kuitenkin yhteistä se, että halu oppia veneilyn perusasioita on kova. Paula Lindström on ajanut venettä itsekin, mutta lisätiedon tarve toi hänet siskonsa kanssa kurssille.

- Itse asiassa mies on aina toiminut kapteenina ja se on hoitanut nämä. Mulle on nämä merkit kyllä tuttuja mutta on ihan kiva osata itsekin laskea. Olen itsekin jo ruvennut veneilemään mökiltä kaupunkiin ja oikeasti on ihan kiva tietää kuinka pääsee sieltä, sanoo Lindström.

Kurssin toisena päivänä naiset saivat tehtäväkseen piirtää kartalle reitin Vaasan Vaskiluodosta kaupungin edustalla sijaitsevaan Kuusisaareen. Tämän reitin tulevat naiset ajamaan kurssin päätöspäivänä ihan itse.

Kuka määrää veneessä?

Monet kurssilaiset kertovat osallistuvansa kurssille siksi, että veneessä on hyvä olla kaksi , jotka hallitsevat veneilyn taidot. Jos vaikka jotakin veneessä sattuu pääkipparille, on toinen kippari valmiina. Mutta vaikka mitään ei sattuisikaan on tietysti turvallistakin, että navigointi luonnistaa muiltakin kuin pääkipparilta, sillä kaksi silmäparia näkee joskus paremmin kuin yksi. Mutta vaikka merimiestaitoisia olisi vene täynnä, kaikki eivät voi olla pääkippareita, sanoo varakommodori Peter Remahl,.

- Veneessä on vain yksi päällikkö ja se päätetään jo lähtiessä. Tämä on ihan juridisestikin näin, että se pitää sopia. Yleensähän se on veneen isäntä, mutta se voi olla myös se puoliso, jos näin päätetään, muistuttaa Remahl.