Tutkimus: Jarruttaminen on gepardille kiihdytystä tärkeämpää

Eläimen keskimääräiseksi saalistusmatkaksi osoittautui brittiyliopiston tutkimuksessa noin 180 metriä. Gepardit pinkaisivat saaliin perään vain kaksi kertaa kolmen päivän sisään, joten eläin viettää pikamatkoilla vain pienen osan ajastaan.

luonto
Gepardi
GepardiLukas Coch / EPA

Maailman nopeimman maaeläimen gepardin saalistusmenestys riippuu enemmän sen kyvystä jarruttaa nopeasti kuin sen kyvystä kiihdyttää, selviää tuoreesta brittitutkimuksesta. Gepardit myös käyttävät huippunopeuttaan vain harvoin, tutkimus paljastaa.

Alan Wilson Lontoon yliopiston kuninkaallisesta eläinlääketieteellisestä korkeakoulusta keräsi tutkijaryhmänsä kanssa 17 kuukauden ajan tietoa gepardien saalistustavoista seuraamalla niitä pantojen avulla Botswanassa.

Tutkijoiden aineistoon kuului yhteensä lähes 370 metsästyssprinttiä viideltä eri gepardilta. Kerätyistä tiedoista paljastui yllättäviä asioita.

Gepardit eivät ensinnäkään käytä huippunopeuttaan saalistaessaan. Sprinteistä laskettujen huippunopeuksien keskiarvo jäi noin puoleen vuonna 1965 mitatusta ennätyksestä, joka on lähes 105 kilometriä tunnissa. Tutkimuksen gepardit ylsivät korkeimmillaan 94 kilometrin tuntinopeuteen.

Keskimääräinen saalistusmatka oli noin 180 metriä. Gepardit pinkaisivat saaliin perään vain kaksi kertaa kolmen päivän sisään, joten eläin viettää pikamatkoilla vain pienen osan ajastaan.

Gepardin saalistusmenestys riippui enemmän sen kyvystä kääntyä ja jarruttaa nopeasti kuin kiihdyttää nopeasti. Ratkaisevaa saalistuksessa onkin aivan sen loppuvaihe. Gepardin jarrutus on jopa sen kiihdytystä tehokkaampaa.

Wilsonin tiimin työn tulokset julkaistiin Nature-lehdessä. Wilson aikoo hyödyntää tutkimusmetodiaan muihin villieläimiin.