Kongosta paennut Yannick: "Täällä saan olla rauhassa"

Kymmenen perheryhmäkotia tukee Suomeen yksin tulleiden lapsipakolaisten kotoutumista. Viisi vuotta sitten Suomesta haki turvapaikkaa yli 700 yksin maahan tullutta alaikäistä, viime vuonna heitä oli 167.

Kotimaa
Perheryhmäkodin johtaja Pekka Ihalainen ja Yannick Tshimanga pöydän äärellä
Petri Aaltonen / Yle

Tampereen Satakielessä asuu kymmenkunta alle 18-vuotiasta nuorta, jotka ovat tulleet Suomeen ilman vanhempiaan. Kaikilla on maahanmuuttoviraston myöntämä oleskelulupa.

Turvattomista oloista tulevat ja kovia kokeneet lapset tarvitsevat tukea ja turvallista arkea, sanoo perheryhmäkodin johtaja Pekka Ihalainen.

- Totta kai näiden lasten aiemmat kokemukset vaikuttavat heihin, kaikki se, mitä he ovat joutuneet elämässään kestämään.

- Kotoutumisen takia on tärkeää, että nuoret oppivat täällä suomen kieltä. Samoin yritämme huolehtia, että kaikki löytävät koulu- tai opiskelupaikan.

Satakieli muutti keväällä uusiin tiloihin Hatanpäälle. Satakielessä yksin maahan tulleet alaikäiset nuoret opettelevat suomea ja tutustuvat suomalaiseen arkeen.

Yannick aikoo sähkömieheksi

Kongolainen Yannick tuli Suomeen yhdeksän kuukautta sitten. Hän on 17-vuotias.

- Suomi on hyvä maa, koska täällä olen rauhassa, kertoo Yannick yllättävän hyvällä suomen kielellä.

- Haluaisin olla sähkömies - se on minun lempiammattini.

Afganistanista paennut 16-vuotias Sokrollah ei vielä ole varma toiveammatistaan.

- Ehkä minusta tulee putkimies tai talonmies. Ensin opiskelen kunnolla suomen kielen. Vasta sen jälkeen päätän, mitä teen.

Yksin maahan tulevien lasten määrä vähentynyt

Vuonna 2008 Suomesta haki turvapaikkaa 706 maahan yksin tullutta alaikäistä, vuonna 2012 heitä oli 167. Tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä Suomeen tuli ilman huoltajaa 66 lasta. Suurimmat lähtömaat ovat Somalia, Irak ja Afganistan.

Perheryhmäkodissa nuoret voivat asua 18-vuotiaaksi asti.

- Käytäntö on kiristynyt niin, että perheenyhdistäminen on harvinaista. Suurin osa meidän nuoristamme muuttaa täältä omaan asuntoon, kertoo Pekka Ihalainen.

- Autamme nuoria vuokra-asunnon hankinnassa ja setlementti Naapuri tukee omilleen muuttaneita.

- Olemme saaneet sellaista palautetta, että meiltä lähteneet nuoret hoitavat asiansa hyvin, käyvät koulunsa tunnollisesti ja pitävät kiinni päivärytmistä. He ovat menestyneet hyvin.