1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Keskustakirjasto on Käännös - arkkitehtuurikilpailu ratkesi

Käännös voitti Helsingin keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailun. Uusi kirjasto tulee palvelemaan kirjastotoiminnan kehittämistä koko maassa.

Käännös. Kuva: Keskustakirjasto arkkitehtuurikilpailu

Helsingin keskustaan kaavaillun keskustakirjaston suunnittelusta järjestetyn kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun on voittanut suomalainen arkkitehtitoimisto ALA Arkkitehdit ehdotuksellaan Käännös.

Tuomariston jäsenen, arkkitehti Vesa Oivan, mukaan rakennus on elegantti, arkkitehtuuritaidon mestarinäyte.

- Rakennus on sekä toimiva että esteettinen, sanoo Oiva.

Yleisötilat on sijoitettu Käännöksen ensimmäiseen kerrokseen toivottamaan kansalaiset tervetulleeksi. Julkinen toritila ikään kuin jatkuu rakennuksen uumenissa.

Rakennus on puuverhoiltu ja ulkomuodoltaan kutsuva. Yleinen toritila jatkuu luontevasti sisään. Kirjasto on sijoitettu ylempään kerrokseen.

Arkkitehtilehden päätoimittajan Jorma Mukala Käännös on komea, vaistoksellinen ja hieno työ.

- Nyt saatiin sitä, mitä on pitkään jo kaivattukin, oikeaa wau-arkkitehtuuria, toteaa Mukala.

Puuverhoilu oli yksi suomalaisesta kulttuurista lähtevistä teemoista, joita arkkitehtiyhmä halusi mukaan voitokkaaseen ehdotukseensa. Arkkitehti Antti Nousjoen mukaan tavoitteena on puurakentamisen nostaminen uudelle tasolle Suomessa.

Nyt saatiin sitä, mitä on pitkään jo kaivattukin, oikeaa wau-arkkitehtuuria.

Jorma Mukala

- Uskomme, että tällä voitolla ja tämän rakennuksen hyvin toteuttamalla viedään suomalainen arkkitehtuuri takaisin maailman huipulle, hehkuttaa Nousjoki.

Kirjastosta tulee tuomariston mukaan upea maamerkki Töölönlahdelle. Kävijämäärän arvioidaan nousevaan 5 000 henkeen vuorokaudessa ja 1 500 000 henkeen vuodessa.

Kirjasto rakennetaan valtion ja Helsingin yhteisvoimin

Kaksivaiheisessa kilpailussa haettiin uuden ajan kirjastoa, joka olisi monimuotoinen kohtauspaikka. Rakennuksen toivottiin olevan myös nähtävyys, jota tullaan katsomaan pidemmältäkin. Lisäksi suunnitelmien toivottiin painottavan rakennuksen energiatehokkuutta. Kilpailuun lähetettiin 544 ehdotusta ympäri maailman.

_Käännöksen _suunnittelijat ovat ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston työryhmineen yhteistyössä Arupin asiantuntijoiden kanssa.

ALA kuuluu johtavien pohjoismaisten suunnittelutoimistojen joukkoon. Toimiston toteutetuista töistä merkittävin on tammikuussa 2012 avautunut Teatteri- ja konserttitalo Kilden Kristiansandissa, Norjassa.

Parhaillaan työn alla ovat Lappeenrannan ja Kuopion kaupunginteatterit, viisi Länsimetron asemaa sekä Helsingin Länsisataman uusi terminaalirakennus.

Keskustakirjasto sijoittuu kaupunkikuvallisesti tärkeään paikkaan Töölönlahdelle osaksi Eduskuntatalon, Musiikkitalon, Finlandia-talon, Sanomatalon ja Nykytaiteenmuseo Kiasman muodostamaa kokonaisuutta.

Hanke on Suomen 100-vuotisjuhlavuoden 2017 juhlahanke. Kirjaston kustannusarvio on 75 miljoonaa. Valtio osallistuu rakennuskustannuksiin vielä määrittelemättömällä summalla.