It-asiantuntija: Kotimaisuus ei ole mikään tietoturvan tae

Koko viestintäpalveluala on vahvasti luisunut pohjoisamerikkalaisten käsiin. Suomessakin on vahvaa kokemusta teleurkinnasta.

Kotimaa
Erka Koivunen
Yle

Viimeisen viikon ajan julkisuudessa on puhuttu runsaasti Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n ja Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n teleurkintatapauksesta. Viranomaisilla on ollut pääsy muun muassa Googlen ja Facebookin käyttäjien tietoihin. Suurin osa myös suomalaisten verkkoviesteistä kulkee juuri yhdysvaltalaisten palveluiden kautta, muun muassa Gmailin sähköpostit.

Suomalaisen asiantuntijan mukaan olisi mahdollista tehdä täysin suomalainen ja turvallinen verkkopalvelu.

- Ei se ole mahdotonta, mutta tällaisen tuotteistamiseen ei ole kukaan laittanut liiketoiminnallisia paukkuja, sanoo Cert.fi:n päällikkö Erka Koivunen.

- Minulle ei tule mieleen, onko Viestintävirastossa selvitetty tuollaista. Sitä ei myöskään tule mieleen, että yksikään sähköpostipalvelu tai minkään muun viestintäpalvelun tarjoaja olisi varsinaisesti nostanut esiin markkinointiulottuvuutena.

Koivusen mukaan tilanne on ollut enemmänkin päinvastainen viestintäpalveluita tarjoavien keskuudessa.

- Cert.fi on keskustellut teleyritysten kanssa siitä, miten viestintäpalvelut on toteutettu. Yritykset ovat pitäneet tuotteistamista rajoittavana seikkana sitä, että tietoliikenteen pitäisi pysyä maan rajojen sisällä.

On sitä Suomessakin osattu

2000-luvun alun Suomessa yhdeksi puheenaiheeksi nousi teleurkinta. Tuolloin otsikoissa oli Soneran teleurkinta -tapaus, jonka keskipisteessä oli yhtiön entinen johtoporras. Cert.fi:n nokkamiehen mukaan Suomea ei tule pitää verkkoturvallisuuden onnelana.

- Täytyy muistaa, että se on pieni myytti, että onko pelkkä kotimaisuus turvan tuoja. Muistetaan vielä teleurkintakohu Suomessa eli suomalaisten firmojen ja suomalaisten henkilöiden käsissä olevat palvelut. Kyllä tämä homma kilpistyy siihen, haluavatko kaikki toimia sääntöjen mukaan.

- Kirjesalaisuuden takaa perustuslaki Suomessa ja jos suomalainen toimija haluaa sen rikkoa, niin meiltä löytyy helpot menettelyt ja saadaan toimija kotimaisen tuomioistuimen eteen, Koivunen jatkaa.

Hän sanoo, että kansainväliset viestintäpalvelut ovat tiukasti amerikkalaisten käsissä, mutta kotimaiselle tekijälle voisi olla tilausta.

- Sehän on tervetullutta, jos halutaan käyttää kotimaisia palveluntarjoajia ja ymmärretään, että siihen pitäisi jotenkin tarjoamallakin vastata. Tästä asiasta on laajemminkin kannettu huolta, koska eurooppalaiset viestintäpalveluiden tarjoajat ovat helisemässä, kun ne eivät mahda mitään pohjoisamerikkalaisille kilpailijoilleen.