1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tutkija ja ay-pomo: Vasemmistoliitto vaihtoi väriä

Ay-johtajan ja politiikan tutkijan mukaan vasemmistoliitto siirtyi puoluekokouksessaan yhä lähemmäs vihreitä. Vasemmistoliiton puna-vihreässä tulevaisuuspaperissa perustulo, kasvisruoka ja ydinvoiman vastaisuus ovat etusijalla, teollisuus ja työpaikat jäävät vähemmälle huomiolle.

Kuva: Leena Luotio, Yle uutisgrafiikka

Rakennusliitto on ollut perinteisesti syvänpunainen duunarilinnake, ja vaikka yhteys on nyt löyhempi, niin vasemmistoliiton puoluekokouksessa hyväksytyn punavihreän tulevaisuuspaperin puheenjohtaja Matti Harjuniemi on lukenut tarkkaan.

- Kyllä siinä sellaista sekä pää että jalat ilmassa olevaa meininkiä on. Eniten minua huolestuttaa se, että työttömyys ja työn teemat ovat niin hataria, että mahtaako sellaisella määrittelyllä pystyä tätä yhteiskuntaa pyörittämään.

Politiikan tutkija Ville Pernaan tulkinta on sama: teollisuus mainitaan tulevaisuuspaperissa vain kerran ja osuuskunnat, perustulo, talouskasvun karsastaminen, ydinvoimavastaisuus ja kasvisruoka korostuvat.

- Jos ajatellaan, mikä on jäänyt vähemmälle, niin sellaisen vakituisessa työssä, teollisuuden palveluksessa olevan työntekijän ja vaikkapa hänen palkankorotuksensa tai hänen työpanoksensa tuottaman talouskasvun tavoittelun, niin sellaista maailmaa tässä paperissa ei tavoitella eikä sitä kuvata, Pernaa listaa.

Viikonlopun puoluekokouksessa puoluejohto nuorentui ja linja vihertyi. Puoluevaltuuston uusi puheenjohtaja Hanna Sarkkinen kuitenkin vakuuttaa, että perusduunarillekin on puolueessa tilaa.

- No todellakin on sijaa, jos on ajattelultaan punavihreä.

Vasemmistoliiton ja vihreiden kannatus nuorten keskuudessa on käytännössä tasoissa. Kuva: Leena Luotio, Yle uutisgrafiikka

Tutkijan mielestä tulevaisuuspaperin pohjalta on kuitenkin vaikea enää löytää eroja vasemmistoliiton ja vihreiden väliltä.

- Tämä kuvaa sitä maailmaa mihin vasemmistoliitto pyrkii. Ja se maailma on hyvin samantapainen kuin se maailma, johon vihreät pyrkivät, sanoo Pernaa.

Matti Harjuniemi Rakennusliitosta tulkitsee värin nyt vaihtuneen ratkaisevasti verrattuna esimerkiksi vasemmistoliiton SKDL:n vuosiin.

- Se oli reilusti punainen, se oli köyhien asialla oleva ja pienipalkkaisten ja vähäväkisten ihmisten asialla oleva liike, ja haki nimenomaan sieltä oman pontimensa. Nyt tässä määrittyy vähän muista lähtökohdista puolueen peruslinja.

- Eli vihreästä?

- Juuri näin.

Muutos näkyy jo Ylen kannatusmittausten taustaluvuissa. Parikymppisten joukossa vihreät ja vasemmistoliitto ovat yhtä suosittuja ja työntekijöiden keskuudessa kokoomuskin on suositumpi kuin vasta sijalla neljä oleva vasemmistoliitto.