1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ruskomäntypistiäinen palasi Etelä-Pohjanmaalle

Etelä-Pohjanmaalla on tavattu männyistä ruskomäntypistiäisen toukkia useassa eri paikassa. Metsäkeskuksen Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueyksikköön on tullut tähän mennessä ilmoituksia vajaasta kymmenestä eri kohteesta. Metsäkeskus seuraa tilannetta tarkkaan lähiviikkojen aikana.

Kotimaan uutiset
Ruskomäntypistiäinen.
Marko Melto / Yle

Etelä-Pohjanmaalla on tällä viikolla tavattu ruskomäntypistiäisen toukkia syömässä männyn neulasia useassa eri paikassa. Metsäammattilaisilta ja metsänomistajilta on tullut Suomen metsäkeskuksen Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueyksikköön ilmoituksia havainnoista seitsemästä eri kohteesta. Ruskomäntypistiäisiä on havaittu muun muassa Jalasjärvellä, Kauhajoella, Lappajärvellä ja Vimpelissä. Metsäkeskuksen mukaan syönti on käynnissä erittäin todennäköisesti laajemmallakin alueella.

Kaikki havaitut syöntikohteet ovat olleet taimikkometsiä ja melko pienialaisia. Tässä vaiheessa kesää syöntiä vanhemmissa männiköissä ei vielä huomaa, mutta myöhemmin kesä-heinäkuussa syönnin huomaa myös vanhemmissa puustoissa, kun niiden neulasisto harvenee.

Ruskomäntypistiäisen toukat syövät männyn vanhempia neulaskertoja, mutta jättävät kuluvan kesän neulaskerran koskematta. Männyt eivät kuole ruskomäntypistiäisen toukkien neulasten syöntiin. Usempia vuosia jatkuessaan syönti aiheuttaa merkittäviä kasvutapppioita.

Pistiäisen vihollisia voi yhä olla metsissä

Vuosina 2008-2011 ruskomäntypistäisen toukat söivät männiköitä Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla sekä Keski-Suomessa ja Satakunnassa laajoilla alueilla. Suomen metsäkeskuksen mukaan pahimmat vuodet olivat 2009 ja 2010, jolloin eriasteisen syönnin kohteena arvioitiin olleen noin 500 000 hehtaaria männiköitä. Ruskomäntypistiäisen syönti loppui vuosina 2010 ja 2011 sen jälkeen, kun sen luontaiset viholliset, virustauti ja loiset, nujersivat ruskomäntypistiäiskannan.

Suomen metsäkeskuksesta arvioidaan, että loska edellisen syönnin päättymisestä on kulunut vasta 2-3 vuotta, on todennäköistä, että metsissä on jäljellä vielä ruskomäntypistiäisen luontaisia vihollisia. Tällä kertaa saattaakin käydä niin, että virustaudit ja loiset nujertavat tuholaiset edelliskertaa nopeammin.

Metsäammattilaiset seuraavat lähiviikkoina syönnin etenemistä.

Lue seuraavaksi