Mökkiläinen salakuljettaa roskansa takakontissa

Kesämökkiläiset laiminlyövät yhä jokaisen kiinteistön jäteastiavelvoitetta. Kuntien jätehuoltokoordinaattorit saavat puheluita, joissa kerrotaan miten mökkiläiset tunkevat jätteensä toisten roskiksiin. Mökkialueille suositellaan kimppaastioita, mutta jonkun täytyy myös niistä huolehtia. "Meillä syntyy niin vähän jätettä" on yleinen kommentti.

Kotimaa
Jätteitä
Juha Kemppainen / YLE

Kun kesämökkikausi käynnistyy, muovipussit ilmestyvät jäteastioiden ympärille. Mökkiviikonloppujen juhlinnat näkyvät tölkkivuorina naapurien roskiksissa. Myös ylimääräiset sohvat ja patjat kuljetetaan toisten jäteastioille tai heitetään pussi autosta matkan varrelle. Jätelaki velvoittaa kaikki mökit hankkimaan joko oman tai yhteisen jäteastian, siitä ei voi saada vapautusta.

Kuntien jätehuoltokoordinaattorit ovat työskennelleet vajaa vuoden. Hämeenlinnan seudun jätehuoltokoordinaattori Heli Virtanen saa päivittäin kiukkuisia puheluita, joissa kerrotaan, miten ulkopuoliset tunkevat jätteitään toisten roskiksiin tai ympärille.

- Kesämökkiläisten jätetietoisuus on valitettavasti yhä heikkoa. Kyllä niitä kesämökkiläisiä on paljon, jotka eivät ole hankkineet jäteastiaa. He tekevät sen joko tietämättään tai tahallaan. Kuskaavat jätteensä "Helsinkiin", vaikka niin ei voi tehdä. Jokaisella mökillä täytyy olla oma jäteastia tai sitten yhteinen naapurien kanssa lähistöllä. Saaressa asuvat voivat perustaa yhteisen pisteenrannalle.

Meillä syntyy niin vähän jätettä ja vien roskani Helsinkiin

Virtanen suosittelee kimppasäiliöitä mökkialueille, mutta niiden ei kannata olla liian suuria.

- Jonkun on myös vartioitava säiliötä, sillä valitettavasti aina on niitä, jotka kuskaavat niihin vaikka mitä. Se on kyllä ihmeellistä, että toiset maksavat ja hoitavat velvoitteensa ja toiset ovat vapaamatkustajia.

Rekisteri paljastaa vapaamatkustajat

Heli Virtanen on alkanut laatia rekisteriä, jossa verrataan kiinteistöjen rakennusrekisteriä jätehuoltofirmojen sopimuksiin. Vuoden päästä sen pitäisi olla valmiina, jolloin laiminlyönteihin päästään vihdoin käsiksi.

- Kyllä sitä toivoisi, että jokainen hoitaisi tämän asian kuntoon. Jätekustannukset ovat kuitenkin niin pienet. Ja jos mökillä ei asuta talvella, silloin tyhjennyksestä ei tarvitse maksaakaan.

Esimerkiksi Kanta-Hämeessä on yli 20 000 kesämökkiä. Haja-asustusalueen yhteiset keräyspisteet eivät ole toimineet, koska niiden ympäristö muuttuu nopeasti kaatopaikaksi.

Kaikki Suomen kiinteistöt, myös kesämökit siirtyivät jätelain piiriin jo 2006. Vuosi sitten vappuna voimaantullut uusi jätelaki velvoittaa kuntien viranomaisia perustamaan erityisen asiakasrekisterin ja jätehuoltokoordinaattorit aloittivat työnsä.