After Earth on yhdentekevä elokuva

After Earth on kesän ensimmäinen suurenrahan tieteisseikkailu. Elokuvan on ohjannut M Night Shyamalan, jonka ura alkoi todella komeasti sellaisilla elokuvilla kuin Kuudes aisti (1999) ja Unbreakable-Särkymätön (2000). Pikkuhiljaa elokuvien taso on kuitenkin pudonnut ja pudonnut ja nyt on toivottavasti pohja sitten saavutettu.

kulttuuri
Tähtiä.

Isä ja poika Raige joutuvat tekemään pakkolaskun ihmiskunnan aikoinaan saastuttamalle ja hylkäämälle maapallolle. Koska isä Raige on loukkaantunut, joutuu poika Kitai lähtemään yksin etsimään pakkolaskussa teille tietymättömille joutunutta hätämajakkaa. Vaarallisen matkasta tekee se, että maapallosta on ihmiskunnan sieltä poistuttua tullut heille vihamielinen planeetta. Jotta asiat olisivat vieläkin huonommin, on tuon epäonnisen avaruusaluksen ruumassa kuljetettu, ihmisiä metsästävä vieras elämänmuoto päässyt vapaaksi ja vaanii saalista jossain päin metsäistä planeettaa.

Tämän luonnonsuojelullista tematiikkaa sisältävän tieteisseikkailun tarina on tavattoman yksi-ilmeinen. Isän hyväksymistä etsivä poika juoksee metsässä, pelastaa iskän ja kasvaa isoksi ja iskäkin oppii olemaan iskä. Elokuvan pääosissa nähdään tosielämän isä ja poika eli Will ja Jaden Smith.

Elokuvan käsikirjoituksesta ja tuottamisesta vastaava Smith vanhempi tunnetaan osaavana toimintasankarina. Tässä elokuvassa hän kuitenkin istuu lähinnä paikoillaan ja jakaa ohjeita vihamielisen maapallon pinnalla vaeltelevalle pojalleen Kitaille. Kitaita siis esittää Will Smithin 15-vuotias poika Jaden, joka ei hyvistä geeneistä huolimatta ole valitettavasti perinyt hitustakaan isänsä kangaskarismasta.

Jos jotakin positiivista tästä elokuvasta haluaa löytää, niin huomiota kannattaa kiinnittää vaikkapa elokuvan avaruusalukseen, jonka interiöörit poikkeavat edukseen siitä normaalista teräksen kiillosta.

On sääli ettei elokuvassa viivytä pidempään kovin nopeasti ohitetuissa ekologisissa teemoissa. Suurimmat panokset on laitettu metsissä loikkimiseen, josta puuttuvat kaikenlaiset jännitteet lopputuloksen ollessa selvillä heti alusta. Samasta syystä elokuvan loppukliimaksi, eli suuri tappelus, sinänsä vaikuttavan näköisen hirviön kanssa muodostuu melkoisen yhdentekeväksi. Yhdentekevä on muutenkin sana joka parhaiten kuvaa tätä laiskanpulskeaa elokuvaa.