Hyppää sisältöön

Kesä vaikuttaa suomalaisten lukemiseen - Minkälainen lukija itse olet?

Dekkari pokkarina, klassikoita vuodesta toiseen vai jotain kevyempää? Kuten tavaksi on tullut, myös tänä kesänä suuri osa suomalaisista pakkaa dekkareita mökille mukaan.

Tänä kesänä myyntilistojen kärjessä keikkuu dekkareiden lisäksi myös tietokirjallisuutta sekä eroottista kirjallisuutta. Helsingin Akateemisen kirjakaupan myyntipäällikkö Kristel Björkman uskoo, ettei kesä välttämättä saa suomalaisia lukemaan pelkästään kepeitä kirjoja.

- Usein sanotaan, että suomalaiset lukevat kesäisin kevyttä kirjallisuutta, mutta ei sen välttämättä tarvitse olla vain kevyttä. Kyllä sinne mukaan mahtuu myös raskastakin luettavaa.

Pokkarimaailmassa viihde vetoaa

Rautakirjan valikoimapäällikkö Ari Pellilä taas uskoo kepeämmän kirjallisuuden vetovoimaan, ainakin kioskimyynneissä ja kesäaikaan.

- Kyllä se on tällaista kevyempää luettavaa, mitä meiltä haetaan. Ei puhuta niinkään lukuromaaneista, vaan valitaan kepeämpää luettavaa. Se ei tietenkään ole negatiivinen asia, Pellilä lisää.

Helposti mukana kulkevia pokkareita myydään kesäisin eniten. Kristel Björkman arvioi, että suomalaiset valitsevat ensisijaisesti luettavakseen pokkarin ja vasta pokkaritarjonnan mukaan itse romaanin.

E-kirja ei innosta

Vaikka pokkareissa viehättää niiden helppous, internetistä ladattavat e-kirjat eivät vieläkään ole suomalaisten suosiossa. E-kirjojen tarjonta ja myynti kasvaa jatkuvasti, mutta niiden suosio ei silti ole horjuttanut perinteisten kirjojen kysyntää Suomessa.

Kenties paperin kahina ja perinteisen kirjan tuntu käsissä kuuluu suomalaiseen kesään?

.
.