Korkeasaaren paviaanit päätyivät Tanskaan - tilalle karaistuneita berberinapinoita

Korkeasaaren paviaanit saavat uuden kodin Tanskasta. Vaippapaviaanit pääsevät uuteen apinatarhaan loppuvuodesta. Korkeasaareen saadaan Hollannista uusia asukkeja.

Kotimaa
Korkeasaaren vaippapaviaanit saavat uuden kodin Tanskasta.
Mari Lehmonen

Vaippapaviaanit matkustivat Hollantiin jo helmikuussa, jossa ne ovat odottaneet AAP-säätiön tiloissa uutta kotia. Nyt uusi paikka on löytynyt Tanskan Odsherredin eläintarhasta.

Uusi apinatarha on vasta rakenteilla, joten muuttopuuhia vaippapaviaanit joutuvat odottamaan loppuvuoteen. Tätä ennen paviaanit tutustuvat uusiin laumatovereihiin, neljään muuhun vaippapaviaaniin. Ne ovat päätyneet AAP:n hoiviin eri puolita Eurooppaa. Kaksi on takavarikoitu sirkuksista ja kaksi muuta yksityisiltä omistajilta.

Apinatarhaan uudet asukit

Vaippapaviaaneille haettiin uutta kotia lämpimämmästä, koska Korkeasaaressa kylmänarat kädelliset joutuivat kärsimään kylmästä. Talvet ne viettivätkin sisätiloissa.

Paviaaneilta vapautunut apinalinna saakin kohta uusia asukkeja. AAP:lta muuttaa Suomeen lauma pohjoisafrikkalaisia berberinapinoita, jotka ovat karaistuneet kestämään Atlas-vuoriston viileää ilmastoa. Siksi ne tulevat toimeen myös talvella Korkeasaaressa, kunhan pakkanen ei pauku ennätyslukemissa.

Berberinapinoita arvellaan olevan luonnossa noin 10 000 yksilöä ja laji on luokiteltu uhanalaiseksi.

AAP on säätiö, joka on erikoistunut pelastamaan eläimiä laittomalta eläinkaupalta ja sopeuttamaan niitä uusiksi laumoiksi.