1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuulivoimalat tekevät tuloaan Päijänteelle

Keski-Suomen valmiissa ja Päijät-Hämeen tekeillä olevassa maakuntakaavassa on merkinnät yli sadalle tuulivoimalalle. Lisäksi kunnat voivat itse kaavoittaa alle kymmenen voimalan tuulipuistoja.

Kotimaan uutiset
Havainnekuva Rapalanniemen tuulipuistosta Päijänteen Tehinselältä nähtynä.
Havainnekuva Sysmän Rapalanniemen tuulipuistosta Päijänteen Tehinselältä nähtynä.Päijät-Hämeen Liitto

Tuulivoimalan roottorin napa on yli sadan metrin korkeudessa. Vielä siitä korkeammalle nousee roottorin kärki. Käytännössä tuulivoimala kohoaa maan pinnasta jopa parin sadan metrin korkeuteen.

Päijänteen ympäristöön ollaan pelkästään maakuntakaavatasolla kaavoittamassa yli sataa tuulivoimalaa. Jos ne toteutuvat, Päijänteeltä on vaikeaa löytää paikkaa, josta ei näkisi tuulivoimalaa.

- Tuulivoimaloita näkyy jossakin horisontissa tai lähempänä. Ihmiset tottuvat siihen, me olemme tässä maailmassa tottuneet erilaisiin asioihin. Alussa muutos hirvittää, se nyt vain on näin, sanoo Tuuliwatti Oy:n toimitusjohtaja Jari Suominen.

Kaikkea maakuntakaavoitettua ei rakenneta

Maakuntakaava on luonteeltaan mahdollistava. Se osoittaa maakunnallisesti merkittävien, käytännössä yli kymmenen tuulivoimalan tuulipuistojen alueet. Se, että jokin alue on maakuntakaavassa merkitty tuulivoimalle, ei automaattisesti tarkoita tuulivoimarakentamista.

- Miten paljon tuulivoimaa loppujen lopuksi tulee näille maakuntakaavoissa varatuille alueille riippuu yrityksistä ja kunnista. En pidä missään nimessä realistisena sitä, että jokainen maakuntakaavaan varattu tuulivoima-alue rakennettaisiin tuulivoimalle, sanoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen.

Tullaanko nämä kaikki kaavoitetut alueet rakentamaan? Tuskinpa vain.

Mikko Toivanen

- Tullaanko nämä kaikki kaavoitetut alueet rakentamaan? Tuskinpa vain, sanoo myös Ilmatar Oy:n operatiivinen johtaja Mikko Toivanen.

Kunnat voivat kaavoittaa itse

Tuulivoimaa voidaan kuitenkin rakentaa myös paikkoihin, joita ei ole merkitty maakuntakaavassa tuulipuistoalueeksi. Maakuntakaava määrittelee maakunnallisesti merkittävät tuulivoima-alueet, mutta kunta voi kaavoittaa alle kymmenen voimalan tuulipuistoja muuallekin.

- On lukuisa joukko pienempiä alueita, joihin voidaan sijoittaa muutamia tuulivoimaloita. Maakuntakaava tai sen puuttuminen ei saa olla este tuulivoimalle, sanoo Ilmattaren Mikko Toivanen.

Havainnekuva tuulivoimaloista Korpilahden Kärkistensalmen sillan kupeessa.
Havainnekuva tuulivoimaloista Korpilahden Kärkistensalmen sillan kupeessa.Keski-Suomen Liitto

Tuulivoimalle suotuisiksi saattaa tulla myös sellaisia alueita, jotka eivät nyt sitä ole.

- Maakuntakaavatkin tehdään nykyteknologian mukaisesti. Teknologia kuitenkin kehittyy, ja sen seurauksena tulee aina uusia ja uusia alueita, joihin tuulivoimaa on mahdollista rakentaa kannattavasti, arvioi Tuuliwatin Suominen.

Tuuliatlas toi tuulivoimakaavat

Suomen tavoitteena on kymmenkertaistaa tuulivoiman tuotanto lähimmän kymmenen vuoden aikana. Suomi on tuulivoimarakentamisessa esimerkiksi Keski-Eurooppaan verrattuna jälkijunassa, osittain siksi, että Suomen tuulet kartoitettiin vasta joitakin vuosia sitten.

- Aikaisemmin tiedettiin, että Suomessa tuulee rannikolla, Lapissa ja merellä. Ennen nyt käynnissä olevaa maakuntakaavakierrosta tuulivoimaa olikin kaavoitettu vain rannikolle ja muutamia voimaloita Lappiin. Tuuliatlas on ollut ehdoton edellytys sille, että tuulivoiman kaavoituksessa on päästy eteenpäin, toteaa Tuulivoimayhdistyksen Mikkonen.

- Suomessa on yllättävän paljon tuulivoimapotentiaalia, paljon enemmän kuin sitä on historiassa tunnistettu. Toistaiseksi kaikki hankkeet, joita olemme tarkastelleet, ovat olleet nykyteknologialla kannattavia, kertoo Tuuliwatin Jari Suominen.

Tuulivoima kymmenkertaistetaan

Suomessa on tuulivoimaa toistaiseksi verraten vähän. Tavoite kymmenkertaistaa tuulivoiman määrä kymmenessä vuodessa tarkoittaa joittenkin satojen tuulivoimaloiden rakentamista.

Saksaan on rakennettu maa-alueille yli 20 000 tuulivoimalaa.

Jari Suominen

- Saksaan on rakennettu maa-alueille yli 20 000 tuulivoimalaa. Me yritämme saada sen muutaman sata suureen Suomeen. Saksassa asuu Suomen kokoisella alueella 80 miljoonaa ihmistä. Eiköhän täältä tuulivoimaloille paikat löydy, arvelee Tuuliwatin Suominen.

Yhtiöissä arvellaankin, ettei tuulivoimaa kannata ryhtyä väkisin tunkemaan sinne, minne sitä ei haluta.

- Tuulivoimarakentaminen pitää sijoittaa sinne, missä ympäristön ihmiset sitä haluavat. Niitäkin paikkoja Suomessa on. Näin ollen, mikäli tälle toiminnalle ei ole sosiaalista tilausta jollakin alueella, niin eipä sinne välttämättä kannata lähteä päätään seinään lyömään, linjaa Ilmattaren Mikko Toivanen.

Suomalaiset kannattavat tuulivoimaa

Energiateollisuus ry, Motiva Oy ja Suomen Tuulivoimayhdistys teettivät vastikään laajan kyselyn suomalaisten näkemyksistä tuulivoimaan. Selvityksen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kannattaa tuulivoiman lisäämistä.

Havainnekuvassa tuulivoimalat on sijoitettu Päijänteen rantamaisemaan.
Havainnekuvassa tuulivoimalat on sijoitettu Päijänteen rantamaisemaan.Päijät-Hämeen Liitto

Tuulivoiman näkyvyys näkyy kuitenkin myös kyselyn tuloksissa. Oman kunnan tuulivoimahankkeita kannattaa 73 prosenttia vakituisista asukkaista ja 57 prosenttia kesämökkiläisistä.

- Tuulivoima on visuaalinen energiantuotannon muoto, ja tuulivoimaloista tulee osa suomalaista maisemaa. Joittenkin mielestä ne ovat kauniimpia kuin joittenkin toisten mielestä, sanoo Tuuliwatin Jari Suominen.

- Onhan maastossa telemastoja ja muuta, mikä näkyy kauempaa. Ihmiset ovat niihinkin tottuneet, että niitä maisemassa on, sanoo Tuulivoimayhdistyksen Anni Mikkonen.

Ruotsissa onkin meneillään tilanne, jossa paikalliset asukkaat vastustavat tuulivoimalan purkamista uimarannan läheltä. Voimala on toistakymmentä vuotta vanha, ja rakentamisen aikaan sitä vastustettiin yhtä ankarasti kuin sen purkamista nyt.

Lue seuraavaksi