1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jämillä lentänyt Pegasos palaa kotimaahansa

Ilmakehää alkukesän ajan Jämijärveltä käsin tutkinut Pegasos-ilmalaiva poistuu Suomen ilmatilasta näillä näkymin tiistaina.

Kotimaan uutiset
Zeppeliini Jämijärven taivaalla
Zeppeliini on kerännyt hiukkasnäytteitä Etelä-Suomen ilmakehästä jo kuukauden ajan.Yle

Jämille vappuna saapuneen Pegasos-ilmalaivan työ Suomessa on saatu päätökseen. Ilmakehätutkijoiden apuna ollut ilmalaiva lähtee kotimaahansa Saksaan tämän hetkisen arvion mukaan tiistaina.

Tutkijat ehtivät tehdä zeppelinin puolentoista kuukauden mittaisen Suomen-vierailun aikana kolmisenkymmentä tutkimuslentoa Jämijärven ja Hyytiälän alueilla.

Tutkijatohtori Hanna Manninen Helsingin yliopistosta on erittäin tyytyväinen näiltä lennoilta saatuihin tutkimustuloksiin.

- Meidän tutkimuksemme täällä Suomessa herätti niin paljon uusia kysymyksiä, että haluaisimme saada zeppelinin uudelleen tänne Suomeen, koska se on niin täydellinen apuväline tutkimusten tekemiseen alailmakehässä, Manninen sanoo.

Tavoitteena selvittää pienhiukkaspitoisuuksien vaikutuksia ilmastoon

Tutkijoiden työ jatkuu seuraavaksi kerätyn mittausaineiston läpikäymisellä. Yhtenä tavoitteena projektissa on selvittää, kuinka paljon ilmanlaadun muutokset vaikuttavat ilmastonmuutokseen. Aikaisemmin ilmakehää on tutkittu mm. Italiassa, jossa pienhiukkaspitoisuudet olivat suurempia. Suomesta saadaan puhtaamman ilman tuloksia.

Nyt tutkijoilla on käsissään runsaasti numeraalista tietoa, josta tuotetaan mm. matemaattisia yhtälöitä, joita sijoitetaan olemassa oleviin ilmastomalleihin. Tällä tavoin voidaan ennustaa, miten tulevaisuudessa ilmasto muuttuu ja reagoi siihen, että pienhiukkaspitoisuudet muuttuvat.

75-metrisen Pegasos-ilmalaivan kotipaikka on Etelä-Saksassa, jonne se lentää Jämiltä Ruotsin ja Tanskan kautta.

Lue seuraavaksi