Roller derby -naiset taistelevat Helsingissä

Roller derby on amerikkalainen vauhdikas urheilulaji, jonka pelaajat tunnetaan räväköistä peliasuistaan ja -nimistään. Naiset painavat huimaa vauhtia rullaluistimilla ja pyrkivät ohittamaan toisiaan. Helsinki Roller Derby -joukkueen johtaja, Eeva "Tigre Force" Partanen, luotsaa tiimiiään tiikerin tahdonvoimalla lauantain otteluun.

urheilu
Eeva "Tigre Force" Partanen pelaa roller derbyä tiikerin voimalla.
Eeva "Tigre Force" Partanen pelaa roller derbyä tiikerin voimalla.

Roller derby rantautui Yhdysvalloista Suomeen nelisen vuotta sitten. Eeva Partanen on yksi pioneereista, jotka juurruttivat erikoisen lajin Suomeen. Hän on myös Helsinki Roller Derby -joukkueen johtaja.

- Meitä oli semmoinen tiivis porukka, joka pisti lajin tyhjästä pystyyn. Onneksi meillä oli yksi paluumuuttaja Amerikasta, Blu Nordgren eli pelinimeltään Estrogeena Davis. Hän oli harrastanut lajia kaksi vuotta Bostonissa ja osasi kertoa meille kaiken tarpeellisen. Olimme niin innoissamme, että tilasimme hulluina derby-kamaa Jenkeistä.

Derby on reilua peliä

Roller derbyssä ei käytetä mailoja tai palloja. Kentällä on kaksi joukkuetta, jotka luistelevat ovaalin muotoista rataa. Pisteitä kertyy toisen joukkueen luistelijan ohittamisesta. Partanen pelaa puolustajan eli bloggerin paikkaa. Hänen tehtävänään on estää vastajoukkueen pisteidentekijää eli jammeria etenemästä. Samalla hän auttaa omaa jammeriaan saamaan pisteitä.

Kyynärpäätaktiikka oli old school -tyyliä, mutta nykypäivän derby on ihan puhdasta urheilua.

Eeva Partanen, Helsinki Roller Derbyn johtaja

Ennen peleissä on käytetty koviakin keinoja vastustajan peittoamiseksi, mutta Partasen mukaan laji on muuttunut aimepaa reilumpaan suuntaan 2000-luvun aikana.

- Kyynärpäätaktiikka oli old school -tyyliä, mutta nykypäivän derby on ihan puhdasta urheilua. Säännöt ovat tiukat ja tarkat. Ideana on käyttää kyynärpäiden sijaan jalkoja ja toimia tiiminä.

Meininki on silti sen verran hurjaa, että ottelussa on lähes yhtä paljon tuomareita kuin pelaajia.

- Jos kentällä on kymmenen pelaajaa, niin tuomareita on seitsemän. Pitää katsoa joka kulmasta, ettei kukaan pistä kyynärpäällä vahingossa ketään kylkeen.

Naiset hakevat haasteita derbystä

Nimenomaan naiset ovat ottaneet roller derbyn omaksi lajikseen. Ympäri maailmaa on pari tuhatta naisten seuraa, mutta miesten ja junioreiden seuroja on vain pari sataa. Partasta laji kiehtoo, koska se antaa jatkuvasti mahdollisuuksia kehittymiseen.

- Siinä on sekä luistelutekniikkaa että joukkueurheilua. Niiden hiominen ei lopu koskaan. Vaikka olen neljä vuotta luistellut, niin en todellakaan kehtaa mennä elvistelemään uusille luistelijoille, vaan käyn peruskursseja aina vaan uudestaan heidän kanssaan ja hion myös omia perustaitojani.

Roller derbyssä kuuluu asiaan, että pelaajat keksivät itselleen hauskoja pelaajanimiä. Eeva "Tigre Force" Partanen on löytänyt lajin kautta oman sisäisen tiikerivoimansa.

- Tykkään tiikereistä ja koen olevani tiikeri. Se on voimaeläimeni. "Force" kertoo luontaisesta tahdonvoimastani ja joukkuehengestä, jota tuon radalle.

Suomessa on aktiivinen derby-porukka

Suomi on ensimmäinen maa Euroopassa, joka pyörittää kansallista liigaa. Mukana on kuusi joukkuetta, jotka ovat kotoisin Helsingistä, Lahdesta, Turusta, Kouvolasta ja Tampereelta.

Lauantaina kesäkuun 15. päivänä pelataan kesäklassikko-liigaottelu Helsingissä. Aloitusottelussa kohtaavat Lahden Roller Derby ja Turun Dirty River Roller Grrrls. Sen jälkeen toisistaan ottavat mittaa Helsingin joukkueet, Kallio Rolling Rainbow ja Helsinki Roller Derby.

Partanen uskoo, että kokemus vie Helsinki Roller Derbyn voittoon.

- Kävimme toukokuussa pokkaamassa pronssimitalit Euroopan turnauksesta. Lähdemme jatkamaan siitä eteenpäin.

Suomen derby-naisten tekemälle työlle on syytä nostaa hattua, mutta Partanen myöntää, että Yhdysvaltojen kilpasisarten tasolle nousemiseen on vielä pitkä matka.

- Jenkkejä ei voita tällä hetkellä vielä kukaan. Rullaluistelun historia kantaa juurensa siellä niin pitkälle. Heillä on myös rullalätkäkokemusta ja rullaluistimilla on vedetty siellä taitoluisteluakin. Meillä Euroopassa ei sitä kulttuuria kauheasti ole ollut. Kyllä siinä menee hetki, että saadaan heidät kiinni, mutta lähemmäksi mennään koko ajan.