1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksassa riidan saa tästäkin: minkälaista ääntä poliisiauto saa päästellä

Saksassa kaikkien hälytysajoneuvojen torvet kuulostavat melko lailla samalta. Niin sanoo laki ja niin on aina ollut. Nyt Saksan liikenneministeri haluaa lisätä poliisiautojen äänivalikoimiin myös amerikkalaista ujellusta. Riitahan siitä syntyi.

Saksalainen poliisiauto Grossburgwedelissa maaliskuussa 2012. Kuva: Jochen Luebke / EPA

Saksalaiseen tapaan kaikella on syynsä ja kaikki on normitettua. Hälytysajoneuvojen kahdella eri korkeudella puhalteleva hälytysääni on nimetty patentin omistavan Max B. Martinin mukaan Martin-torveksi.

Vuosikymmenien aikana paineilmalla ja kahdella torvella toteutettu ta-tyy-ta-taa on muuttunut sen verran, että nykyään sen saa tuottaa myös sähköisellä sireenillä. Äänen sävelkorkeuttakin saa hiukan varioida, mutta melodian on aina oltava selkeästi tunnistettavissa.

Jo vuonna 2005 amerikkalaistyylistä Yelp-äänimerkkiä ajettiin Saksassa kahden ministerin toimesta. Yritys kaatui tuolloin valtavaan vastustukseen. Heinäkuun alussa muutosta yritetään nyt uudelleen. Muutama osavaltio on vahvasti hanketta vastaan. Moni saksalainenkin pitää ujellusta Saksaan täysin sopimattomana.

Liikenneministeri Peter Ramsauerin ajamassa esityksessä Martin-torvi olisi edelleen pääasiallinen hälytysääni, mutta ujellusta tarvittaisiin ministerin mukaan tilanteissa, joissa poliisi haluaa esimerkiksi pysäyttää autoilijan takaapäin.

Tämän vuoksi saksalaisten poliisiautojen valopaneeliin syttyisi myös Suomessa jo vuosia käytössä ollut punainen pysäytysvalo ja punainen Stop Polizei -teksti.

Amerikkalainen ujellus olisi siis osa poliisin liikennevalvonnan taktista muutosta. Perinteisesti poliisi on pysäyttämisessään ajanut ensin auton ohi ja sitten pysäyttänyt autoilijan joko selkein käsimerkein tai poliisiauton takaikkunaan syttyneeseen "Poliisi, olkaa hyvä ja seuratkaa!" -kylttiin.   

Saksan moottoriteillä se on tarkoittanut, että poliisin on usein pitänyt ajaa pitkälti kolmatta sataa, jotta syntisestä on päästy ohi.