1. yle.fi
  2. Uutiset

400 puolijoukkuetelttaa miehitti Jämsän Jukolan

Noin 50 000 hengen suunnistuksen massatapahtuma Jämsä-Jukola 2013 on vaatinut raskaat järjestelyt Jämsässä. Satojen telttojen pystyttämisen lisäksi kisaravintolaan on varattu 16 000 grillimakkaraa, 200 kiloa sinappia ja 24 000 ruisleipää.

urheilu
Jämsä Jukolan puolijoukkueteltat kilpailun aattona.
Isto Janhunen / Yle

Jämsäläisen männikön näkymä on häkellyttävä: sadoittain samanlaisia telttoja luotisuorissa riveissä.

Kersantti Vesa Virtanen Keuruun Pioneerirykmentistä myöntää, että liki 400:n puolijoukkueteltan pystyttämisessä piti kiirettä.

- Telttojen pystytystä oli alunperin suunniteltu 60:lle miehelle, mutta meitä tuli vain 22. Painettiin viikon verran 18 tunnin päivää, siinä jäi tauotkin pitämättä, hän kertoo.

Iltaisin teltanpystyttäjät saivat apujoukkoja Pioneerirykmentistä. Heidän avullaan teltat saatiin kuin saatiinkin ajoissa pystyyn. Varusmiehille urakka toi kuitenkin toivottua vaihtelua normaaliin asepalvelukseen.

- Todella mukavaa on ollut, Virtanen myöntää.

Kyytipoikana 200 kiloa sinappia

Myös Jämsä-Jukola 2013:n kisaravintolaa on varustettu muhkeasti noin 16 000 kilpailijaa ja tuhansia katsojia varten. Kisaravintolan päällikkö Johanna Rintapää sanoo, että tärkein tavoite on, että ruokaa riittää kaikille.

- Grillimakkaroita on tilattu 16 000 kappaletta, sinappia 200 kiloa ja ruisleipiä 24 000 kappaletta, hän luettelee.

25 000 ruoka-annoksessa on tarjolla niin pastaa, kinkkukiusausta, lihakeittoa kuin lihapullia ja perunamuusia.

Yksi maantie suljetaan

Suurin ruuhka Jämsän seudulla ajoittunee huomenna aamuyhdeksän ja iltapäiväkolmen välille.

- Lahti-Tampere-Helsinki -suunnista on odotettavissa kovimmat liikennevirrat. Pohjanmaan ja pohjoisen suunnasta on ehkä hieman hiljaisempaa, liikenne- ja turvallisuuspäällikkö Jarmo Salonen arvioi.

Jämsä-Jukolan järjestäjät saivat poikkeuksellisen luvan sulkea kantatien 56 eli maantien Jämsänkoskelta Mänttään.

- Tie on suljettuna lauantai-iltapäivästä alkuiltaan. Tie on auki pari tuntia auki ennen miestin viestin lähtöä, kunnes se taas suljetaan sunnuntai-iltapäivään kello 14:ään saakka, Salonen kertoo.

Liikennettä on ohjaamassa noin 150 henkeä. Salosen mukaan parkkialueita jouduttiin hajauttamaan.

- Kilpailukeskuksen lähimmät parkkialueet ovat sadan metrin päässä, mutta kaukaisimmista matkaa on 2-3 kilometriä. Osasta parkeista on linja-autokuljetus. Aikaa siis kannattaa varata reilusti, Salonen kehottaa.

Suoraa lähetystä aamuun asti

Yle välittää Jämsä-Jukola 2013:n tunnelmia suorana netin, TV:n ja radion välityksellä lauantaina ja sunnuntaina.

Jukolan viestin TV-lähetys loppuu sunnuntaiaamuna kello 7, mutta nettilähetystä voi seurata aina aamuyhdeksään asti Yle Areenan välityksellä. Areenan nettilähetystä voi seurata myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Kisojen suojelijana on Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen, joka myös itse osallistuu Jukolan viestiin.

Lue seuraavaksi