1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaiset: Ei Natoon edes Ruotsin perässä

Yle Uutisten tutkimuksessa 59 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, ettei Suomen pitäisi liittyä Natoon, jos Ruotsi liittyy.

politiikka
Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Suurin osa suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä myös siinä tapauksessa, että Ruotsi liittyisi Natoon. Yle Uutisten teettämässä tutkimuksessa 59 prosenttia kansasta oli sitä mieltä, ettei Suomen pidä liittyä Natoon, vaikka Ruotsi liittyisi. Vain 28 prosenttia vastaajista kannatti jäsenyyttä, jos naapurimaastakin tulee jäsen.

Ilman Ruotsi-yhteyttä esitetyssä kysymyksessä 52 prosenttia vastusti ja 29 prosenttia kannatti Suomen Nato-jäsenyyttä.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikön Juho Rahkosen mukaan Nato-kannatus on pysytellyt erilaisissa tutkimuksissa suurin piirtein samoissa lukemissa 90-luvun alkupuolelta lähtien. Hän ei ylläty siitä, ettei kantaan vaikuta edes Ruotsin mahdollinen jäsenyys.

- Suurin osa suomalaisista ajattelee, että Suomen pitää tehdä omat ratkaisunsa riippumatta siitä, mitä naapurimaat tekevät. Esimerkiksi Baltian maiden liittyminen Natoon vuonna 2004 ei sekään riittänyt vaikuttamaan suomalaisten Nato-kannatukseen juuri lainkaan, Rahkonen sanoo.

"Suomi ei ole enää liittoutumaton maa"

Tutkimuksessa kysyttiin myös suomalaisten arviota siitä, onko maamme edelleen liittoutumaton. Ulkoasiainvaliokunnan tuoreessa mietinnössä todetaan, ettei sotilaallinen liittoutumattomuus ole enää käytännössä täysin mahdollista.

Samaa mieltä oli lähes puolet suomalaisista. 49 prosenttia vastaajista oli jokseenkin tai täysin sitä mieltä, ettei Suomi ole enää liittoutumaton. Jokseenkin tai täysin eri mieltä oli puolestaan 24 prosenttia vastaajista. 28 prosenttia ei ottanut asiaan kantaa.

Taloustutkimus haastatteli tutkimusta varten 1 000 suomalaista 5. - 11.6.2013. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue seuraavaksi