Moni syö e-pillereitä muuhun kuin ehkäisyyn

Monet naiset syövät e-pillereitä erilaisten gynekologisten sairauksien tai vaivojen hoitoon. Naistentautien erikoislääkäri kaipaisi muutosta Kelan korvauspolitiikkaan.

Yasmin-ehkäisypillereitä. Kuva: Yle

E-pillereitä ei syödä pelkästään ehkäisyyn, vaan gynekologit määräävät pillerit useita kertoja viikossa naisille, jotka kärsivät aknesta, endometrioosista, erittäin kivulaista kuukautisista tai välivuodoista.

Naistentautien erikoislääkäri Jatta Pirkola kertoo, että esimerkiksi endometrioosissa puolen vuoden kuurimainen sykli ehkäisypillereitä kuivattaa ja näin poistaa endometrioosipesäkkeitä sekä vie kivun pois.

Kela-korvausta pillereistä saa yleisimmin aknen hoitoon. Muidenkin vaivojen hoitoon pillereitä käytetään, mutta kaikkiin ei Kela-korvausta myönnetä. Tähän Pirkola kaipaisi muutosta.

Suomen tutkituimpia lääkkeitä

Kokenut lääkäri ei ympäri maailmaa vellovaa e-pillerikohua hätkähdä, sillä hänen mukaansa laskimoveritukoskohu uusiutuu aina parin vuoden välein, kun esille tulee uusia tapauksia.

Riskit laskimoveritukoksen ja ehkäisypillerien käytön yhteydestä ovat olleet tiedossa jo 1960-luvulta asti.

- Riskit ovat kuitenkin pienet hyötyihin verrattuna, eikä riskin tulisi vaikuttaa käyttöpäätökseen riskiryhmiin kuulumattomilla terveillä nuorilla naisilla. Ehkäisypillerit ovat ehkä jopa Suomen tutkituimpia lääkkeitä.

Aina ehkäisypillereiden käyttöä aloittaessa ja hoidon eri vaiheissa tulee arvioida, kuuluuko käyttäjä riskiryhmiin ja ovatko pillerin haitat hyötyjä suuremmat.

Laskimoveritulpan riskiä alle 35-vuotiailla lisäävät tupakointi, ylipaino ja perinnölliset tekijät. Riskin kasvaessa liian suureksi turvaudutaan vaihtoehtoiseen ehkäisyyn tai hoitoon.

Nuorille naisille ilmainen ehkäisy

Pirkola kertoo, että tutkimusten mukaan yhdistelmäehkäisyn käyttö vähentää munasarjasyövän riskiä ja pillereiden vaikutus jatkuu vielä pitkään niiden käytön lopettamisen jälkeen.

Myös kohdun limakalvon ja kohdunkaulan syöpien riski vähenee. Arvellaan myös, että yhdistelmä ehkäisy vähentää hyvänlaatuisten rintakasvainten esiintymistä.

- Nuorten naisten ehkäisyn tulisi myös olla kokonaan ilmaista. Ei-toivottuun raskauteen liittyvät riskit ovat aina suuremmat kuin asiallisesti käytetyssä ehkäisyssä, Pirkola huomauttaa.

Korjaus 17.6. klo 10.15: E-pillereistä saa Kela-korvausta muidenkin sairauksien tai oireiden kuin aknen hoitoon. Ehkäisytarkoitukseen käytetystä e-pilleristä korvausta ei makseta, toisin kuin artikkelissa aiemmin mainittiin.

Sara Ilonen / Yle Oulu