1. yle.fi
  2. Uutiset

Topi Sorsakosken muistomerkki paljastetaan viikonloppuna

Syksyllä 2011 menehtyneen laulajalegenda Topi Sorsakosken muistoa kunnioitetaan hänen kotipaikkakunnallaan Ähtärissä komealla muistomerkillä. Taideteos paljastetaan lauantaina. Päivä huipentuu konserttiin, jossa esiintyy useita ähtäriläisiä ja Topin sukuun kuuluvia muusikoita ja laulajia.

Kotimaan uutiset
Topi Sorsakoski esiintyy valokeilojen keskellä.
Topi Sorsakoski esiintyy Laulava sydän -ohjelman Olavi Virta -jaksossa.Antero Tenhunen / YLE

Kaksi vuotta sitten menehtynyt laulajalegenda Topi Sorsakoski elää viikonloppuna vahvasti kotipaikkakuntalaistensa, läheistensä ja fanien muistoissa. Ähtäriläisten kunnianosoitus omaperäistä ja karismaattista laulajaa kohtaan on komea kattaus musiikkia ja muistoesineitä sekä kauan odotetun muistomerkin paljastus. Ähtäri-halliin sijoitettu muistoesineitä sisältävä vitriini tuli ikäänkuin pikkuprojektina hallin remontin ja patsasprojektin yhteydessä.

- Topin sukulaiset ja omaiset ovat olleet hyvin yhteistyöhaluisia tässä vitriiniasiassa. He ovat lahjoittaneet paljon hänen henkilökohtaisia tavaroitaan esille pantavaksi, kertoo kulttuuritoimenjohtaja Ulla Akonniemi.

Patsas sai arvoisensa paikan

Muistomerkkitoimikunta on työskennellyt syksystä 2011 alkaen miettien miten Topi Sorsakoskea muistettaisiin hänen kotipaikkakunnallaan. Ahkeran työn tuloksena on saatu aikaan muun muassa viikonloppuna paljastettava Topi Sorsakosken muistomerkki. Melko suuri, toimikunnan suunnittelema muistomerkki on valmistettu Varpaisjärven mustasta graniitista. Kauhavan Kiviveistämön Juha Härkönen on vastannut taideteoksen valmistamisesta.

Muistomerkki on sijoitettu Ähtäri-hallin läheisyyteen, mikä on tuttu paikka Sorsakoskelle itselleen. Laulajalegendan koti on lähellä matkailukeskusta ja Ähtäri-hallissa on monesti soineet Sorsakosken tummansiniset sävelet.

Ähtäriin tuotetaan myös musikaali Sorsakoskesta

Valkeakosken kesäteatterissa pyörii parhaillaan Sorsakoskesta kertova musikaali, jota tähdittää Sorsakosken roolissa Ilkka Koivula. On kesäyö -musikaali kertoo kolmen suuren taiteilijan Sorsakosken, Eino Grönin ja Olavi Virran tapaamisesta. Elokuun puoleenväliin esitettävä musikaali sai ensi-iltansa torstaina 13.6.

Vastaavaa spektaakkelia suunnitellaan myös Ähtäriin. Tarkoituksena olisi saada musikaali ensi-iltaan maaliskuussa 2014. Ähtärin kaupungin tuottamaa musikaalia suunnitellaan esitettäväksi Ähtäri-hallissa. Käsikirjoituksesta vastaa Topin serkku Seppo Tammilehto.

Juhlavuoden juhlava viikonloppu

Ähtärissä juhlitaan kuluvana vuonna monella eri saralla. Ähtärin Eläinpuisto ja Pirkanpohjan Taidekeskus viettävät kumpikin nelikymppisiään. Eläinpuistoa juhlistetaan viikonvaihteen ajan monipuolisella ohjelmatarjonnalla taikatempuista juhlapuheisiin.

Myös taidekeskuksen isä, taiteilija-professori Eero Hiironen, täyttää juhlavat 75 vuotta. Taiteilijaa muistetaan Punaisen talon juhlanäyttelyllä, jossa nähdään läpileikkaus hänen uransa teoksista.

Ähtärin sankareista nuorin on kansanmusiikkiyhtye Väkkärä, joka juhlistaa 20-vuotista taivaltaan sunnuntaina konsertilla Ähtäri-hallissa.

Lue seuraavaksi