Hyppää sisältöön

Kaikki mikä puristaa ei ole kompressiota

Erilaisia kompressiotuotteita on runsaasti tarjolla mutta tarkkana pitää kuluttajan olla. Kompression nimissä myydään tuotteita, millä ei ole oikeasti mitään tekemistä kompression kanssa.

Zero Point Finland Oy:n toimitusjohtaja Petteri Ahonen varoittelee kompression ja kompressiosukan eroista. Kuva: Kalle Pallonen / Yle

Etenkin kestävyysurheilijoiden päällä erilaiset kompressiotuotteet ovat jo arkipäiväinen näky. On sukkaa, säärystintä, housua ja luonnollisesti kaikissa sateenkaaren väreissä. Urheilijoiden lisäksi, vähintäänkin tiedostavat, kuntoilijat ovat ottaneet kompressiotuotteet omikseen. Nousevan trendin ovat havainneet myös valmistajat ja kompressiosukkia alkaa löytyä myös maitokaupoista.

Tässä kohtaa hinta saattaa horjuttaa tiedostavan kuntoilijan sivuraiteelle ja kulkemaan esimerkiksi ainoastaan napakassa polvisukassa. Kaikki se mitä kompression nimissä nykyään myydään, ei suinkaan ole aidosti kompressiotuotteita.

Kompressiosukka on pelkkä markkinointinimi, ja hyvin kuuma sellainen.

Petteri Ahonen

- Kompressiosukka on pelkkä markkinointinimi, ja hyvin kuuma sellainen. Kun me puhutaan oikeasta kompressiosta, niin valmistaja tekee tuotteeseen asteittaisen kompressio ja tietyn määrän kompressiopainetta ja silloin me puhutaan oikeasta kompressiotuotteesta.

- Se on hyvin tarkka prosessi miten kompressiotuotteita valmistetaan ja puristus on ainoastaan pieni osa sitä tuotetta. Koko tuote perustuu erikoiskudontaan, kertoo Zero Point Finland Oy:n toimitusjohtaja Petteri Ahonen.

Toimiva kompressio aktivoi lihasta, auttaa lihasta jaksamaan ja nopeuttaa palautumista.

Tarkoituksena kiihdyttää lymfakiertoa

Kompressiotuotteet on alunperin kehitetty lymfanesteisen poistamiseksi, eli niillä pyritään vaikuttamaan kehon lymfakiertoon.

- Jaloissa kierto tapahtuu painovoiman avulla ja tällöin sukalla, jossa on asteittainen komressio, tuota kiertoa saadaan tehostettua. Sukassa kompression pitää olla vahvempi nilkan alueella ja asteittain keventyä ylöspäin, kertoo suomalaisvalmistaja Zero Pointin toimitusjohtaja Petteri Ahonen.

Jos tätä ominaisuutta ei ole, niin ei niistä mitään hyötyä ole.

Petteri Ahonen

Vaikka kompressiosukkiin uskaltaa tarttua oikeastaan aktiiviset kuntoilijat, ovat ne tuttuja varsin monelle. Erilaisia tukisukkia on käytetty jo maailman sivu ja lentosukkiakin suositeltu pitkän aikaa. Samalla tavalla, kuin kaikki mitä kompression nimissä myydään ei ole oikeasti kompressiotuotteita, niin samalla tavalla lentosukat saattavat toimia pelkästään henkisenä tukena.

- Lentosukissa suositellaan kompressioluokistusta 1, eli paineen pitäisi olla 15-21 elohopeamilimetriä (mmHg). Jos tätä ominaisuutta ei ole, niin ei niistä mitään hyötyä ole, kertoo Petteri Ahonen.

Puolueetonta tutkimusmateriaalia vielä suhteellisen niukasti

Suomen triathloneliittiin kuuluva Teemu Lemmettylä on perehtynyt varsin tarkasti myös kompressiotuotteista kerättyihin tutkimusmateriaaleihin. Siitä huolimatta mies itse kilpaillessa käytä kompressiotuotteita.

- Minullakin on kaapillinen erilaisia kompressiotuotteita. Käytän niitä esimerkiksi silloin, kun pitää palautua nopeammin tai pitää matkustaa ja verenkierto heikkenee muutenkin. Kilpaillessa olen joskus kokeillut mutta en jäänyt koukkuun niihin, kertoo Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa kirjoilla oleva Lemmettylä.

Tutkimustietoa kompressiotuotteista on kerätty viimeisen 5-10 vuoden aikana. Tällä hetkellä puolueettomia tutkimuksia tuotteista on jo kymmeniä mutta joka tapauksessa alle sata.

Tulosten perusteella kompressiotuotteiden käytöstä on tutkimushenkilöille ollut positiivisia vaikutuksia.

Teemu Lemmettylä

- Tulosten perusteella kompressiotuotteiden käytöstä on tutkimushenkilöille ollut positiivisia vaikutuksia, tai vaikutusta ei ole ollut lainkaan. Huonoja vaikutuksia ei ole vielä tutkimuksissa tullut vastaan, kertoo Lemmettylä.

Jos tuote ei ole oikeanlainen niin nuo negatiiviset vaikutuksetkin saattavat tulla kyseeseen.

- Jos sukat ovat esimerksiki liian tiukat tai kompressio on liian heikko nilkan alueelta ja sukka puristaa pohkeesta, niin uskaltaisin väittää, että se saatu hyöty kääntyy päinvastaiseksi, arvioi Lemmettylä.

- Sukan tai säärystimen pitää olla tiukka mutta sen pitää tuntua koko ajan hyvältä jalassa. Se ei saa puristaa, opastaa Zero Poin Finland Oy:n toimistusjohtaja Petteri Ahonen.

Päämäärä sama kuin paljasjalkatuotteilla

Samalla tavalla kuin erilaisten kompresisotuotteiden kysyntä on kasvanut, ovat myös paljasjalkatuotteet kasvattaneet suosiotaan. Vaikka kompressiotuotteet tukevat jalkaa ja paljasjalkakengissä kaikenlainen tuki pyritään minimoimaan, on päämäärä molemmissa sama.

Kompressiotuotteet aihettavat passiivisesti sen mitä paljasjalkatuotteet tekevät toiminnan lisääntymisen kautta.

Teemu Lemmettylä

- Ne vaikuttaa samaan asiaan. Paljasjalkakengillä ei lähtökohtaisesti pyritä verenkierron parantamiseen jalkapöydässä mutta kun jalkaterän ja pohkeen lihakset aktivoituvat, niin se johtaa siihen. Kompressiotuotteet aihettavat passiivisesti sen mitä paljasjalkatuotteet tekevät toiminnan lisääntymisen kautta, avartaa Teemu Lemmettylä.

Trendien aalloilla ratsastavat yhdistävät paljasjalka ja kompressiotuotteet ja käyttävät niitä yhtäaikaa mutta edelleenkin lenkkeillä voi ilman polvisukkia.

- Jos kaikki on kunnossa, eikä ole loukkaantumisia, niin silloin uskoisin, että se kompression hyöty on pienempi. Jos on ollut vammoja tai verenkierto on heikompi jumin vuoksi, niin tällaisissa tilanteissa kompressiotuotteista voi olla todella huomattava hyöty, pyörittelee Lemmettyinen.