Pipopää sai nuhteet oikeussalissa

Pukeutumisen kulttuuri muuttuu aika ajoin ja vanhat hyvät tavat saavat joskus väistyä uusien trendien tieltä. Niin on käynyt esimerkiksi päähineen käytössä. Takavuosina nuorille miehille opetettiin viimeistään armeijassa, että sisällä ei olla hattu päässä. Nyt lippalakki tai pipo on hyvin yleinen näky myös sisätiloissa.

Kotimaa
Kuvassa mustavalkoinen pipo.
Karri Laihonen / Yle

Pipo päässä ollut porilaismies yllättyi viime viikolla, kun häntä kehotettiin riisumaan kyseinen vaatekappale pois päästään.

Kehotuksen antoi Satakunnan käräjäoikeuden tuomari, kun käräjäoikeuden istunto oli alkamassa Porin oikeustalolla. Porilaismies oli seuraamassa istuntoa, hän ei ollut istuntoon liittyvän asian osapuoli.

Oikeusministeriön hallitusneuvos Heikki Liljeroos kertoo, että mitään lakiin perustuvia pukeutumiskoodeja tai - sääntöjä tässä asiassa ei ole olemassa. Pukeutumiseen liittyvät tavat perustuvat pitkälti olemassa olevaan kulttuuriin ja perinteeseen.

Kyse on vain hyvistä tavoista

Hallitusneuvos Heikki Liljeroos

- Puhutaan vain hyvistä tavoista, Liljeroos sanoo.

Oikeussalissa järjestyksestä vastaa aina istunnon puheenjohtaja. Liljeroosin mukaan suurin huomio järjestyksen suhteen on kuitenkin siinä, että oikeuden istunto etenee mutkattomasti. Kyse ei ole siis niinkään pukeutumisesta.

Myös syytetty näyttää kasvot kun kamerat poistuvat

Eri oikeussaleista näkee usein kuvia, joissa syytetyt tai vastaajat peittävät kasvonsa esimerkiksi hupun sisään. Heillä on siihen oikeus, jos he eivät halua tulla tunnistetuksi.

Käytännössä he peittävät kasvonsa kuitenkin vain lyhyen hetken ajaksi. Medialla on oikeuden istunnon alussa yleensä vain muutama minuutti kuvausaikaa.

- Kun kamerat poistuvat salista, silloin poistuvat myös huput päästä, sanoo hallitusneuvos Heikki Liljeroos.

Euroopan saleissa kiinnitetään huomiota vain tuomareiden pukeutumiseen

Liljeroosin mukaan mitään yleistä tutkimusta suomalaisen ja muun Euroopan oikeussalien tavoista ei ole tehty. Näyttävimmät erot liittyvät tuomareiden omaan pukeutumiseen. Monessa Euroopan maassa tuomarit käyttävät joko kaapua tai peruukkia tai molempia.

- Se, että kiinnitettäisiin huomiota yleisön pukeutumiseen, on hyvin poikkeuksellista, Liljeroos sanoo.

Liljeroos muistuttaa, että pukeutumisen kulttuuri on muuttunut takavuosista. Nyt tätä samaa kysymystä pohditaan myös muun muassa kouluissa.