"Ota riski - mausta itse" Keittiömestarin vinkit ja trendit

Tänä kesänä raaka-aineissa kannattaa valita tuoretta ja lisäaineetonta. Makkaran rinnalle ovat nousemassa vartaat sekä raaka-aineena härkä.

Kotimaa
Heikki Salosen härkävartaat
Keittiömestari Heikki Salosen härkävartaat.Heikki Salonen

Suomalaisten lyhyen grilliruoka-buumin aikana turvaudutaan useimmiten perinteisiin ruokiin, kuten makkaroihin ja pihveihin. Uusia vivahteita perinneherkkuihin voi hakea mausteilla ja marinadeilla.

- Toisille on tärkeää perinteisyys ja toisille uusien makujen kokeileminen. Perinteiden kannattajille kotimaisuus merkitsee. Eksoottisempien raaka-aineiden perässä olevat tuovat uusia ruokalajeja mukanaan ulkomaanmatkoiltaan, kertoo keittiömestari Heikki Salonen. Reseptien helppo saatavuus netistä helpottaa uusia kokeiluja. Ihmiset vaihtavat reseptejä myös keskenään.

Ota valmistuotteen sijasta haaste vastaan

Kesäaikana kauppojen tarjonta vaihtuu ja ruokailutavat muuttuvat. Hyllyihin ilmestyvät grilliboksit sekä valmismarinoidut grillituotteet. Omatoiminen maustaminen tuo kuitenkin enemmän vaihtoehtoja.

- Yksilöllisen maun ruoalle saa, kun marinoi ja maustaa ruoan itse. Ruoan omaa makua ei kannata peittää liian vahvoilla mausteilla. Hyvän marinadin voi saada muun muassa chilillä, curryllä ja yrteillä. Aromia lisäävät persilja- ja punaviinivoit, vinkkaa Salonen.

Mökkikauden alkaessa myös kala löytää useammin tiensä suomalaisen grilliin. Kalastamalla itse saa varmasti tuoretta ruokaa. Esimerkiksi ahventa voi valmistaa kokonaisena tai fileinä savustamalla.

Enemmän aikaa, enemmän makua

Vasta-alkajien kannattaa aloittaa helpoista ruoista. Suunnitelmallinen grillaaminen johtaa parhaimpiin lopputuloksiin.

- Ruoantekoa aloittaessa vieressä tulisi olla kaikki käytettävät ainekset, jottei kesken kaiken tarvitse lähteä juoksentelemaan. Kun ruoan annetaan valmistua matalassa lämpötilassa pitkään, se pysyy kosteana ja maku säilyy. Yleisin virhe käy juuri lämpötilan kanssa, jolloin ruoka pääsee kuivumaan, neuvoo Heikki Salonen.

Käytä järkeä, vältä tulipalot

Grillatessa täytyy muistaa ottaa käyttöympäristö huomioon. Metsäpalovaroituksen aikaan avotulta ei saa tehdä missään varoituksen alueella, ei edes omalla mökkipihalla. Tämä kieltää hiili- ja puugrillien käytön.

  • Kipinät ovat merkittävä paloturvallisuusriski. Maalaisjärkeä tulee käyttää myös kaasu- ja sähkögrillien kanssa, neuvoo palomestari Jarno Laikola Mikkelin paloasemalta.

Yleisillä paikoilla, kuten puistoissa ja rannoilla tulta saa tehdä yleisillä nuotiopaikoilla. Kaupungeilla on myös usein omia säännöksiään alueittain. Muualla grillatessa täytyy tulentekoon olla maanomistajan lupa. Mukana kannattaa olla vettä, sillä loppusammutus on tärkeä osa tulipalojen ehkäisyssä.

- Grillatessa pitää varmistaa, ettei ympäristö ole kuiva tai herkkä syttymään, kuten puuterassi. Lisäksi viereen kannattaa varmuuden vuoksi ottaa vesiämpäri.

Kerrostaloissa mietityttävät parvekegrillauksen pelisäännöt. Taloyhtiön järjestyssäännöissä se voidaan kieltää kokonaan, tai vain avotulen osalta. Avotuleksi lasketaan myös kertakäyttögrilli.

  • Pallogrillin paikka ei ole parvekkeella. Tällaisiin tapauksiin puututaan varmasti. Ei laki kiellä nuotion tekemistä olohuoneeseenkaan, mutta se ei ole järkevää, huomauttaa Salonen.