1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Leonard Cohenin taide harvinaisella vierailulla Raahessa

Kanadalainen laulaja ja lauluntekijä Leonard Cohen on tehnyt uransa alusta lähtien myös kuvataidetta. Taitelijan töitä on nähty Euroopassa vain harvakseltaan, mutta tänä kesänä kolmisenkymmentä teosta on esillä Piehingissä Janssonin galleriassa.

kulttuuri
Leonard Cohenin omakuva
Kati Ronkainen / Yle

Kanadalaisen, parhaiten laulajana tunnetun Leonard Cohenin taide koristaa tänä kesänä raahelaisen gallerian seiniä. Kyseessä on fanin voimannäyte.

- Tämä kaikki johtuu siitä, että rakastan yli kaiken Cohenin musiikkia. Olin kyllä tietoinen hänen maalaamisestaan ja piirtämisestään mutta en olisi uskonut näkeväni töitä tässä laajuudessa, huokaa taidemaalari Jari Jansson, joka pitää Janssonin galleriaa Raahen Piehingissä.

Jansson näki Cohenin töitä Porvoossa viime syksyn näyttelyssä. Tutun galleristin kanssa avautui tilaisuus saada samoja teoksia Piehinkiin.

Sunnuntaina avautuvassa kesänäyttelyssä nähdään Cohenin grafiikkaa lähinnä 2000-luvulta. Pääosissa ovat päiväkirjanomaiset omakuvat, joissa taiteilija näkee itsensä usein sarkastisessa valossa.

- Omakuvasarjassa hän kohtelee itseään todella sarkastisesti. Joistakin teoksista voisi sanoa, että ne ovat suorastaan rumankauniita, Jari Jansson sanoo.

Teoksessa on kuvan lisäksi usein runollinen teksti, joka alleviivaa mustaa huumoria ja ironiaa.

Eurooppalaisuutta kanadalaisin silmin

Cohen näyttää eurooppalaiselta taitelijalta, Jansson arvioi.

- Tämä on ihan oma havaintoni, että hän rakastaa Eurooppaa ja on mieltynyt eurooppalaisiin 1900-luvun alun modernisteihin.

Cohenin musiikki näkyy myös hänen kuvataiteessaan.

- Töissä on samanlaista pelkistyneisyyttä ja jopa melankoliaa. Karikatyyrit ovat perin murtuneen oloisia ja hymynhäivää ei juurikaan näy. Tunnetilaa kuvataan kuitenkin hyvin voimakkaasti.

Jansson kertoo Raahen näyttelyn olevan harvinaisuus.

- Kyselin hieman Cohenin näyttelyistä ja sain arvion, että hänen töitään on ollut esillä Euroopassa alle kymmenen kertaa.

Lue seuraavaksi