Porissa vietetään viikonloppuna karjalaisia kesäjuhlia

Porin karjalaisille kesäjuhlille odotetaan kymmeniä tuhansia vieraita ja ohjelma levittäytyy ympäri kaupunkia. Ohjelmassa on muun muassa piirakkakilpailua, kyykän Suomen mestaruuskisat ja paljon tanssia ja laulua.

Kotimaa
Porissa valmistellaan karjalisia kesäjuhlia
Jari Laasanen, Yle

Tänään käynnistyvät Karjalaiset kesäjuhlat avaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kesäjuhlille odotetaan viidestätoista kahteenkymmeneen tuhatta vierasta, kertoo juhlaorganisaation puheenjohtaja Jouko Hämäläinen.

- Meillä on 40 erilaista tapahtumaa. Kävijämääräksi odotetaan viidestätoista kahteenkymmeneen tuhatta kävijää.

Kesäjuhliin osallistuu paljon siirtokarjalaisten jälkeläisiä useassa polvessa. Nuorille omat juuret ovat tärkeä osa identiteettiä ja perinteitä halutaan vaalia.

- Meillä on karjalaiset juuret äidin puolelta ja haluamme muistaa mistä olemme tulleet. Tahdomme myös jatkaa näitä perinteitä tuleville sukupolville, kertovat tapahtumaan pääsylippuja ostamaan tulleet Siiri ja Senni Savolainen.

Nuoret naiset kertovat, että karjalaisuus näkyy heissä päällimmäisenä kulttuurissa, erityisesti kädentaidoissa ja ruoanlaitossa.

- Karjalanpiirakoita on tullut tehtyä useaan otteeseen ja käsityöpuolelta tulee esimerkiksi nypläys.

Karjalan Liitto perustettiin heti talvisodan jälkeen yli 400 tuhannenn siirtokarjalaisen etujärjestöksi. Satakunnan siirtokarjalaiset tulivat pääosin Laatokalta ja Karjalan kannakselta.

Karjalaisia juhlia vietetään nyt 65. kerran. Tänään Karjalan Liitossa ja sen jäsenseuroissa on noin 40 tuhatta jäsentä.