Hyppää sisältöön

Helsingin poliisi: "Enää ei tarvitse lähteä etelään päästäkseen rahoistaan eroon"

Yksi varastaa ja kaksi muuta tarkkailee ympäristöä. Sellaisella joukkueella taskuvarkaat toimivat nyt Helsingissä. Ennen piti matkustaa ulkomaille tullakseen ryövätyksi. Nyt varkaat ovat täällä joka ikinen päivä.

Poliiseina esiintyneet rikolliset ovat onnistuneet huijaamaan Suomessa rahaa jo noin puoli miljoonaa euroa. Kuva: Mikko Kuusisalo / Yle

Helsingin poliisi tekee nyt kaikkensa, jotta kansa kaupungilla ymmärtäisi tilanteen. Pääkaupungissa pyörivät taskuvarkaat ovat huippuammattilaisia. Yhdeksän kymmenestä uhrista ei edes tiedä, missä vaiheessa ja milloin kännykkä tai lompakko katosi.

- Tämä on ryhmätoimintaa, jossa on yleensä kolme tekijää. Yksi tekee toimenpiteen, ja kaksi seuraa ympäristöä. Kaverit tekevät sen pienellä kiinnijäämisriskillä ja niin hyvin, ettei väkivaltaa tarvita, sanoo rikosylikomisario Juha Laaksonen.

Taskuvarkaudet keskittyvät Helsinkiin. Ensinnäkin tekijät tarvitsevat riittävästi potentiaalisia uhreja. Lisäksi kulkuyhteyksien täytyy olla sellaisia, että ulkomaiset ammattilaiset pääsevät paikalle ja helposti paikalta pois. Helsingistä löytyvät satamat, juna-asemat ja lentokenttä. Se logistiikka toimii.    

- Esimerkiksi Senaatintorilla saatiin kiinni porukka, joka oli tullut aamulla lentämällä Romaniasta ja aloittanut saman tien keikkailun. Kaverit jäivät illalla kiinni ja matkatavaroiden tarkastuksen yhteydessä selvisi, että he olivat lähdössä jo aamulla Kööpenhaminaan, Laaksonen kuvaa.

Lapputemppu ja ravintolajonon tuuppija

Varkaat keksivät koko ajan uutta ja muokkaavat vanhoja konnuuksia. Viime vuonna Ruotsissa muotiin tullut paperilapputemppu on onnistunut Helsingissä tänä kesänä jo ainakin sata kertaa.

- 3 600 taskuvarkauden kokonaismäärästä se on tietysti marginaalinen tekotapa. Siinä kaveri tulee paperilappu kädessä, että tarvitaan apua. Lappu työnnetään sitten uhrin ja kännykän väliin ja siinä samalla puhelin katoaa.

Perjantaina Helsingin poliisilla oli kymmenkunta ulkomaista tekijää kiinni otettuina. Viittä esitettiin vangittavaksi. Tahti on ollut sama nyt joka viikko. Muutama tekijä tehtailee valtavan määrän varkauksia.

Yöaikaan katoaa maksukortteja. Silloin tekijät liikkuvat ahtaissa ravintoloissa ja kurkkivat baaritiskillä tunnuslukuja olan yli.

- Kun asiakkaalla on sitten tuotteet käsissään, hiukan kömpelyyttään muka tönäistään. Käsi menee taskuun, jonka jälkeen tekijä, joku toinen tai kolmas säntää pankkiautomaatille. Sekä pankki- että luottopuoli tyhjennetään sen jälkeen nopeasti limittiin saakka, Juha Laaksonen kertoo.

Väärät poliisit ja muita huijareita

Pieni tungos, turistiksi tekeytyminen ja paikan kysyminen karttaa näyttäen tuntuu toimivan aina vaan paremmin. Sen sijaan junaan nousevien naisten kohtelias auttaminen ja samalla käsilaukun vieminen meni pois muodista. Nyt samaa tehdään raitiovaunuissa.

Ihan peruskeikka eli käden sujautus taskuun tai käsilaukkuun onnistuu mainiosti edelleen. Tekijät ovat niin liukkaita, että tulosta tulee. Erikoisin rantautuminen ovat tänä kesänä olleet valepoliisit, jotka onnistuivat putsaamaan Helsinkiin saapuneita turisteja kymmenen kertaa.

Poliisin kriminologinen teoria kuuluu, että tarvitaan motivoitunut rikoksen tekijä, potentiaalinen uhri, jolla on vaikkapa kännykkä, ja puutteellinen valvonta. Kun kaikki nämä kolme toteutuvat, tapahtuu rikos.

Poliisi toivoo, että kansalaiset olisivat huolellisempia. Silloin myös tieto kulkisi, että Helsingissä ei kannata touhuta

- Enää ei tarvitse lähteä etelään päästäkseen rahoistaan eroon. Se onnistuu täälläkin, rikosylikomisario Juha Laaksonen Helsingin poliisista sanoo.