1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaavoitus ja taantuma tukahduttavat kaupparakentamista

Monet kauppakeskusten rakentamissuunnitelmat ovat jääneet pelkiksi papereiksi. Vuosia viivästyneitä ja haudattuja hankkeita löytyy esimerkiksi pohjalaismaakunnista. Viivästysten syynä on osin kaksikin taantumaa sekä uudet kaavamääräykset.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Pietarsaaressa ratkaisut koskevat ydinkeskustaa, Vaasassa Risön ja Pedersöressä Edsevön aluetta.

Pietarsaaressa rakennusliike hankki osan mittavasta entisen linja-autoaseman tontista seitsemän vuotta sitten.

Lisäasunnot sisältävä Maria Malmin uusin kaavamuutos tyssäsi ELY-keskukseen. Tänä kesänä valmiit kaivannot tontilla peitettiin.

- Se oli kauan rakennuspaikkana ja aidattu, mutta nyt pantiin kuntoon maapinta ja alue otettiin käyttöön pysäköintipaikaksi, sanoo Pietarsaaren kaupungin tekninen johtaja Anders Blomqvist.

Taantumat ja kaavoitus jäädyttivät kauppakeskushankkeet

Kaavoitusvaatimukset kauppapaikoista ovat muuttuneet. Monet alueet odottavat parempia päiviä. Vahvistettavana oleva kaava on viivästyttänyt vuosia Risöön alueen rakentamista Vaasassa.

Taantuma vei kaupoilta halut laajentaa ja parempia päiviä odottavat myös kymmenien hehtaarien Seinäjoen Jouppi, Lapua, Kannus ja Pietarsaaren naapuri Pedersöre, jonka päivittäistavarakauppatila uudessa maakuntakaavassa Edsevöhön kolminkertaistuisi, mutta tilaa vievä kauppa kuten auto- ja huonekalukauppa puolittuisi.

- Kaavoitus on väline, mutta ei pelkästään kaavoittamalla saa rakennushanketta käynnistymään.

- On pahempi, jos rupeaa muuttamaan liikkeitä kaupungilta sinne. Silloin se menee väärään suuntaan ja aiheuttaa uusia liikennevirtauksia kaupungista ulos.

Pietarsaaressa Maria Malmia joutuisampi on torinvarren pankkitalo. Uusi omistaja ajoi siihen nopeaa kaavamuutosta ja uutta liiketaloa. Monet liikkeet jättivätkin Maria Malmin ja ovat nyt tulossa uuteen liiketaloon torin varrelle.

- Uusi omistaja tuli tuoreilla suunnitelmilla ja halusi toteuttaa sinne uuden liikerakennuksen ja asuntoja yläkerrokseen.