Ecuador rajoittaa yksityistä mediaa

Ecuadorin parlamentti hyväksyi kiistellyn lain, joka rajoittaa yksityisen sektorin osuutta radio- ja televisiotaajuuksista. Ecuadorin vasemmistolaisella presidentillä Rafael Correalla on jännitteiset suhteet yksityiseen mediaan.

Ulkomaat

Ecuadorin parlamentti on hyväksynyt kiistellyn medialain, joka rajoittaa yksityisten mediayhtiöiden osuutta maan radio- ja televisiotaajuuksista. Vasemmistolaisella presidentillä Rafael Correalla on ollut pitkään jännittyneet suhteet yksityiseen mediaan ja häntä on syytetty sananvapauden rajoittamisesta Ecuadorissa. Correa puolestaan on syyttänyt mediaryhmittymiä yrityksistä horjuttaa hänen hallintoaan.

Uuden lain mukaan 34 prosenttia taajuuksista ja toimiluvista pitää antaa yhteisöjen medialle ja 33 prosenttia julkiselle sektorille. Yksityiselle medialle jäisi loput 33 prosenttia.

Nykyään Ecuadorissa 86 prosenttia radiotaajuuksista ja 71 prosenttia televisiotaajuuksista on yksityisten käytössä.

Laki vaatii, että 50 prosenttia radion ja 60 prosenttia television ohjelmatuotannosta pitää olla kotimaisesti tuotettua.

Laki myös luo sääntelyelimen, jonka tehtävä on rajoittaa väkivaltaista, seksuaalista tai syrjivää sisältöä ja rangaista sääntöjen rikkojia.

Presidentti Correaa on arvosteltu herjauslainsäädännön käyttämisestä opposition mediaa vastaan.

Heinäkuussa 2011 ecuadorilainen tuomioistuin tuomitsi neljä El Universo -lehden journalistia vankilaan ja tuomitsi lehdelle 40 miljoonan dollarin sakot herjauksesta Correan vastaisen kirjoittelun takia. Correa armahti toimittajat myöhemmin.

Correa on toisaalta tarjonnut turvapaikan Ecuadorin Lontoon suurlähetystössä Wikileaks-vuotosivuston perustajalle Julian Assangelle.

Vasemmistolainen taloustieteilijä Correa on nyt kolmatta kautta Ecuadorin presidenttinä saatuaan helmikuun presidentinvaaleissa 60 prosenttia äänistä.

Ecuadorin öljytulojen avulla Correa on kehittynyt julkista terveydenhuoltoa ja koulutusta sekä sosiaaliturvaa.

Lähteet: AFP