1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

EU alkaa neuvotella vapaakaupasta USA:n kanssa

EU:n kauppaministerit löysivät neuvotteluvaltuuksista kompromissin, joka tyydyttää elokuvateollisuutensa puolesta pelkäävää Ranskaa. Audiovisuaalinen ala jätetään pois neuvotteluista ainakin alkuun.

talous
Ranskan ulkomaankauppaministeri Nicole Bricq EU:n kauppaministereiden kokouksen tiedotustilaisuudessa Luxemburgissa 14. kesäkuuta.
Ranskan ulkomaankauppaministeri Nicole Bricq EU:n kauppaministereiden kokouksen tiedotustilaisuudessa Luxemburgissa 14. kesäkuuta.John Thys / AFP / Lehtikuva

EU-lähteet kertovat, että unionin kauppaministerit ovat onnistuneet löytämään Ranskaa tyydyttävän kompromissin vapaakauppaneuvotteluiden aloittamisesta Yhdysvaltain kanssa. Ranskan toiveesta audiovisuaalinen sektori jätettiin neuvottelumandaatin ulkopuolelle. Ministerit sopivat, että komissio voi tarvittaessa pyytää neuvottelumandaatin laajennusta neuvottelujen aikana.

- Voin elää tämän kanssa, neuvotteluista vastaava EU:n kauppakomissaari Karel de Gucht sanoi 12 tuntia kestäneiden neuvottelujen jälkeen.

Ranska uhkasi estää neuvottelut, ellei elokuvateollisuutta ja digitaalista mediaa suljeta neuvottelujen ulkopuolelle. Ranska on pyrkinyt suojaamaan kulttuuriteollisuuttaan tuilla ja kiintiöillä erityisesti Hollywoodin ylivallalta, mihin EU:n säännöt ovat tähän asti myös antaneet mahdollisuuden.

Yhdysvallat myy EU:n alueelle enemmän musiikkia, elokuvia, radio- ja televisio-ohjelmia kuin ostaa Euroopasta.

Ranskan kauppaministeri Nicole Bricq sanoi, että nyt oli mustaa valkoisella kulttuurin jättämisestä neuvottelujen ulkopuolelle.

- Olemme tyytyväisiä mutta en halua kutsua tätä voitoksi, Bricq sanoi toimittajille.

Saksa ja Britannia ovat pelänneet yhden talouden sektorin jättämisen neuvottelujen ulkopuolelle johtavan siihen, että Yhdysvallat omasta puolestaan jättää itselleen tärkeitä sektoreita pois neuvotteluista.

Twitter-kommentissaan Suomen ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb kuvaili neuvottelumandaattia kunnianhimoiseksi. Stubb totesi audiovisuaalisen sektorin olevan ulkona nyt mutta piti mahdollisena, että siihen palataan myöhemmin.

Yhdysvallat ja EU toivovat vapaakauppasopimukselta vahvaa piristysruisketta talouksiinsa.

EU-komissio on arvioinut, että sopimus kasvattaisi EU:n vientiä Yhdysvaltoihin lähes 30 prosenttia vuoteen 2027 mennessä.

EU-johtajien ja Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman odotetaan käyttävän ensi viikolla pidettävää G8-kokousta neuvottelujen lähtölaukauksen antamiseen. Varsinaiset neuvottelut alkavat heinäkuussa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi