Tutkijat löysivät kadonneen kaupungin hyödyntämällä lasermittauksia

Rauniot sijaitsevat samalla alueella Kambodzhassa kuin maailmankuulu Angkor Watin temppelialue. Tutkijat hyödynsivät kaukokartoituslaitetta, joka lähettää laservaloa.

Ulkomaat

Kaakkois-Aasiassa Kambodzhassa on löydetty kadonnut kaupunki. Elämää siellä oli 1 200 vuotta sitten. Arkeologit löysivät kaupungin uutta tekniikkaa käyttäen: he hyödynsivät laseria, jota käytettiin helikopterista, kertoo australialaislehti Sydney Morning Herald.

Mahendraparvatan kaupungissa on vuosisatoja piilossa olleita temppeleitä, jotka temppelinryöstäjät ovat jättäneet rauhaan. Samalla alueella sijaitsee Angkor Wat, maailman suurin hindutemppelialue.

Tutkimuksissa käytettiin helikopteriin kiinnitettyä lidaria eli optista kaukokartoituslaitetta. Se tekee mittauksia lähettämällä laservaloa. Lidarin käyttämät aallonpituudet ovat tutkan käyttämiä mikroaaltoja lyhyempiä. Materiaalia kerättiin viikon verran. Se täsmäsi aiemmin maasta tehtyjen havaintojen kanssa.

Muinaisten kirjoitusten perusteella tiedettiin, että hallitsija Jayavarman II:lla oli pääkaupunki vuoristossa.

Voi olla, että metsän hävittäminen ja veden puute johtivat kulttuurin kuolemaan.

Damian Evans

- Nyt tiedämme, että kaupungissa oli teitä ja kanavia, tutkimusta Siem Reapin alueella johtanut ranskalainen arkeologi Jean-Baptiste Chevance kertoo.

Epäselvää on, mikä koitui kaupungin kohtaloksi.

- Voi olla, että metsän hävittäminen ja veden puute johtivat kulttuurin kuolemaan, kuvailee Damian Evans, joka johtaa Sydneyn yliopiston arkeologista keskusta Kambodzhassa.

Löydetystä kaupungista on tutkittu vasta osa, siksi sen menneestä suuruudesta ei ole vielä varmaa tietoa.

Lähteet: AFP