1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kahakoihin tottunut Pohjois-Irlannin poliisi varautuu G8-kokoukseen

Talousmahtien G8-kokous järjestetään syrjäisessä paikassa Pohjois-Irlannissa. Kokouksen sijainnin ja paikallisen poliisin maineen uskotaan karkottavan epätasa-arvoon puuttuvia mielenosoittajia. Paikalle on saapunut runsaasti poliiseja muualta Britanniasta.

Ulkomaat
G8-kokousta vastustavia mielenosoittajia Belfastin keskustassa Pohjois-Irlannissa 15. kesäkuuta.
Talousmahtien G8-kokouksen järjestystä valvomaan on saapunut runsaasti poliiseja muualta Isosta-Britanniasta.

Johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmän edustajat kokoontuvat maanantaina ja tiistaina Loch Ernessä, Fermanaghissa Pohjois-Irlannissa. Kokous järjestetään lähellä Enniskilleniä, syrjäisessä hotellissa, 130 kilometrin päässä Belfastista. Paikan uskotaan olevan suojainen. G8-kokoukset muistetaan usein mellakoiksi yltyneistä mielenosoituksista. Lisäksi Pohjois-Irlannin poliisi tunnetaan yhtenä aseistetuimmista joukoista Euroopassa.

Yli tuhat mielenosoittajaa, muun muassa ammattiyhdistysväkeä ja ympäristöaktivisteja kokoontui eilen lauantaina Belfastissa. Ilmaus oli pieni ja rauhallinen. Paikalla oli satoja poliiseja. Mielenosoittajat olivat saapuneet lähinnä eri puolilta Irlannin saarta.

- Ennen oli runsaasti kapitalismin vastustajia, jotka tulivat mielenosoituksiin, vertaa mielenosoitusveteraani John Molyneux uutistoimisto Reutersille.

- Nyt ihmiset ovat keskittyneet kotimaidensa asioihin, Kreikassa, Espanjassa, Turkissa, hän jatkaa.

Nyt ihmiset ovat keskittyneet kotimaidensa asioihin, Kreikassa, Espanjassa, Turkissa.

John Molyneux

Maanantaina on kuitenkin luvassa suuri mielenosoitus. Joukko mielenosoittajia aikoo marssia raja-aidalle, jolla kokouspaikka on ympäröity.

Poliisi videoi protestit

Lauantaina mielenosoittajien joukkoa valvottiin sadan panssaroidun ajoneuvon voimin. Viranomaiset valokuvasivat ja videoivat mielenosoittajia. Poliisi suojasi McDonald's-ravintolaa muodostamalla ihmisketjun. Hampurilaisravintolat ovat usein olleet G8-protesteissa sabotaasin kohteina.

Pohjois-Irlantiin on lähetetty 3 600 poliisia muualta Britanniasta vahvistamaan Pohjois-Irlannin omia 4 400:n poliisin joukkoja. Paikallinen poliisi on tottunut mellakointiin. Esimerkiksi aiemmin tänä vuonna kymmeniä poliiseja loukkaantui viikkoja kestäneissä mellakoissa sen jälkeen, kun viranomaiset päättivät, ettei Britannian lippua pidetä Belfastin kaupungintalon lipputangossa joka päivä. Poliisi tukahdutti mielenosoituksia kumiluodeilla ja vesitykeillä.

Noin 50 ihmistä osoitti mieltään myös lauantaina viikottaisessa mielenosoituksessaan Belfastin kaupungintalolla. He vaativat, että Britannian lippu nostettaisiin talon salkoon joka päivä.

Kapitalismia vastustavien protestoijien lisäksi poliisi valmistautuu suojelemaan talousmahtien kokousta myös mahdollisilta terrori-iskuilta: alueella on ryhmiä, jotka eivät hyväksy vuonna 1998 tehtyä rauhansopimusta, jonka myötä vuosikymmeniä kestäneet väkivaltaisuudet katolilaisten ja protestanttien välillä loppuivat.

Kokoukseen saapuvat Kanadan, Ranskan, Saksan, Italian, Japanin, Venäjän, Yhdysvaltojen ja Britannian edustajat. Lisäksi kokoukseen osallistuvat Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy.

Syyria noussee veronkierron torjumisen edelle

Britannian pääministeri David Cameron tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ennen G8-kokousta. Miesten on määrä keskustella Lontoossa Syyrian tilanteesta. Syyrian kysymys on heilauttanut maiden entuudestaan hauraita suhteita. Cameron tapaa myös Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ennen G8-kokousta. Yksi kokouksen koetinkivistä tulee olemaan juuri Syyria ja mahdollinen sisällissotaan puuttuminen. Asialistalla on myös maailmanlaajuinen puuttuminen veronkiertoon.

Obama ja Putin puolestaan tapaavat ensimmäisen kerran vuoteen kasvotusten.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalle kokous tulee hankalaan aikaan. Yhdysvaltain viranomaisten julkisuuteen tuotu puhelin- ja interneturkinta syö Obaman suosiota Euroopassa. Jo entuudestaan eurooppalaiset ovat pettyneet Obamaan tuloksettomissa toimissa ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja siksi, ettei presidentti ole sulkenut Guantanamon vankileiriä.

Obama jatkaa Pohjois-Irlannista Saksaan, jossa hän tapaa liittokansleri Angela Merkelin. Turvallisuuspoliisi Stasin kovista otteista ja vakoilusta tunnetussa Itä-Saksassa kasvanut Merkel on luvannut nostaa keskusteluissa esille Yhdysvaltain Prism-ohjelman ja puhelinurkinnan.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi