Hyppää sisältöön

Niinistö Kultarannan keskustelutilaisuudesta: "Tavoite on olla ajassa terävästi mukana"

Tapahtuman alla käydyissä ennakkokeskusteluissa Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua on kuvailtu vaikeaksi ja jopa demonisoivaksi.

Kuva: Yle

Presidentti Sauli Niinistö perustelee Naantalissa tänään alkanutta ulko- ja turvallisuuspolitiikka käsittelevää keskustelutilaisuutta kiihtyvällä maailmanrytmillä. Niinistön mukaan viimeksi kuluneiden 10-15 vuoden aikana on tapahtunut muutoksia, joiden takia Kultarannassa nyt keskustellaan.

- Tavoite on olla ajassa terävästi mukana, Niinistö sanoi tilaisuuden alla.

Ruotsissa virinneestä Nato-keskustelusta Niinistö sanoi, että Ruotsin Nato-jäsenyys on täysin maan oma asia. Niinistö kuitenkin totesi, ettei hän ole havainnut, että Ruotsi olisi aikeissa liittyä sotilasliittoon.

Kultarannan keskustelutapahtuman alla käydyissä ennakkokeskusteluissa Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua on kuvailtu yleisesti vaikeaksi ja jopa demonisoivaksi. Monen osallistujan toiveissa onkin saada keskusteluun selkeyttä.

Paikalla politiikan ja talouselämän kermaa

Kultarannan keskustelutilaisuuden osanottajien joukossa ovat mm. pääministeri Jyrki Katainen (kok.), ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.), sisäministeri Päivi Räsänen (kd.), puolustusministeri Carl Haglund (r.), kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) ja Eurooppa-ministeri Alexander Stubb (kok.). Oppositiosta paikalla ovat perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. Maamme poliittista johtoa edustaa myös eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.).

Talouselämän vaikuttajista paikalla ovat mm. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Nordean, UPM:n ja Sampo-konsernin hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos, Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi ja Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen. Mukana on myös runsaasti suurlähettiläitä, tutkijoita ja median edustajia.

Niinistön avauspuheenvuoro suorana Yle Areenassa

Presidentti Sauli Niinistö avasi tänään sunnuntaina Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevän keskustelutilaisuuden kesäasunnollaan Naantalin Kultarannassa.

Varsinaiset keskustelut käydään huomenna maanantaina. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan nykytilaa ja tulevaisuutta kartoittavaan tapahtumaan ottaa osaa satakunta asiantuntijaa. Joukkoon mahtuu esimerkiksi tutkijoita ja poliittisia päättäjiä sekä hallinnon, elinkeinoelämän, järjestöjen ja median edustajia.

Maanantainen avajaiskeskustelu käsittelee Suomen asemaa muuttuvassa maailmassa. Yle lähettää keskustelun kello 9–10.45 suorana Yle Areenan kautta, kuten myös päätöskeskustelun kello 16.45–18.30. Päätöskeskustelussa pureudutaan muun muassa Suomen turvallisuuspoliittisiin yhteistyömahdollisuuksiin Pohjoismaiden, EU:n ja Naton kanssa.

Kotiyleisö pystyy osallistumaan tapahtumaan kommentoimalla ja esittämällä kysymyksiä keskustelijoille. Kysymyksiä kerättiin 13.6 asti, jonka jälkeen keskustelua voi jatkaa Twitterissä #Kultaranta ja Facebookissa www.facebook.com/niinisto (siirryt toiseen palveluun).