Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö: Turvallisuuskeskustelua hallitsevat tunteet, ei looginen ajattelu

Presidentti Sauli Niinistö perusteli avajaispuheessaan Kultarannan tilaisuuden tarpeellisuutta Suomen asemalla muuttuvassa maailmassa. Niinistö toivoo, että keskusteluissa saataisiin aikaan uusia avauksia turvallisuuspolitiikasta. Presidentti pitää Suomen nykyistä keskustelua tunnepitoisena ja urautuneena.

Sauli Niinistö
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön avajaispuhe ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevässä keskustelutilaisuudessa Naantalin Kultarannassa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö käsitteli Kultarannan keskustelutilaisuuden avajaispuheessaan maailman muuttumista ja sen vaikutuksia Suomen turvallisuus-ja ulkopoliittiseen asemaan.

- Kukaan meistä ei pysty sanomaan, missä maailman mahti makaa parinkymmenen vuoden kuluttua. Aiemmin läntinen raha puhui, nyt läntinen velka kahlehtii. Se on valtava muutos, jos on tottunut paukuttamaan nuijaa ja nyt huomaa olevansa nuijan alustana.

Tiukkana talousmiehenä tunnettu Niinistö sivusi talouspolitiikan lisäksi puheessaan myös valtapolitiikkaa. Niinistö puhui myös EU:n ja Yhdysvaltojen valtatyhjiöstä. Presidentti näki ristiriidan lännen vahvan johtajuuden kaipuulla, ja toisaalta lännen esittämillä moitteilla itäisten maiden epädemokraattisuudesta ja liian vahvasta johtajuudesta.

Turvallisuuspolitiikka nostaa tunteet pintaan

Niinistö puhui lisäksi hiljattain valmistuneesta puolustus- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta, ja sanoi sen jälkikeskustelun kiinnittäneen hänen huomionsa.

- Muotoseikka alkoi kiinnostaa enemmän kuin itse keskustelun syvyys. Se oli sana liittoutuminen tai liittoutumattomuus, voidaanko siitä enää puhua?

Niinistön mukaan suomalaisilla on patoutuneita tunteita, jotka pulpahtavat pintaan puhuttaessa puolustus- tai turvallisuuspolitiikasta. Niinistön mukaan tunteet hallitsevat enemmän yleistä keskustelua kuin looginen ajattelu. Hän sanoo, että suomalaisilla on taipumusta toistensa ohipuhumiseen.

- Nämä ikäänkuin pakottavat liikkumaan siinä vanhassa keskustelun kaavassa eli kulkee omaa raidettaan ja antaa muiden kulkea väärä raidetta. Tämä näkyi vuosi sitten esimerkiksi Islannin ilmavalvonnan kohdalla. Keskustelu kiri huomattavasti tämän ohi heti seuraavalla viikolla. Se meni siihen, että Natoon vai ei Natoon.

Presidentti Niinistö viittasi puheessaan myös tuoreeseen Ylen Nato-kyselyyn ja sen tuloksiin.

- Yllättävää siinä oli paitsi se, että enemmistö suomalaisista ei enää tunnista täyden liittoutumattomuuden olemusta. Niin useampi oli vastaan sellaista Natoa, jossa Ruotsi olisi mukana, kuin sellaista Natoa, jossa Ruotsi jäisi ulkopuolelle. Ristiriita tulee siitä, että kun suomalaisilta muutama kuukausi sitten kysyttiin, miten he suhtautuvat pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön, jossa Ruotsi on mukana. Se nähtiin erittäin positiivisena.

"Keskusteluissa pureudutaan tunnetasolta asian ytimeen"

Niinistö kertoo, että he ovat saaneet tilaisuuteen noin 300 kommettia tavallisilta kansalaisilta eri välineiden kautta. Presidentti sanoo, että kansalaiset pitävät turvallisuuspolitiikasta käytävää keskustelua välttelevänä ja siinä on mukana turhaa leimaamismentaliteettia.

Niinistö toivoo, että tilaisuudessa käytävissä keskusteluissa päästäisiin pureutumaan tunnetasoa syvemmälle itse asian ytimeen ja jotain uutta saataisiin liikkeelle.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan nykytilaa ja tulevaisuutta kartoittavaan tapahtumaan Naantalin Kultarannassa ottaa osaa satakunta poliitikkoa, tutkijaa ja toimittajaa sekä elinkeinoelämän edustajaa.