Tutkija: Suomea viedään vaivihkaa kohti Natoa

Suomen pitäisi ottaa uudelleen itselleen rauhan rakentajan rooli, yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen sanoo. Volasen mukaan Suomen selkeä, sotilaalliseen liittoutumattomuuteen perustuva linja alkoi viime vuosikymmenellä muuttua.

politiikka
Naton päämaja Brysselissa liittoumaan kuuluvien maiden puolustusministerien kokouksen aikana kesäkuussa 2013.
Kuva Natoon kuuluvien maiden puolustusministerien kokouksesta Brysselissä kesäkuussa 2013.Julien Warnand / EPA

Suomalainen Nato-eliitti vie Suomea enemmän vai vähemmän salaa kohti Nato-jäsenyyttä, väittää puolustuspolitiikkaa tiiviisti seuraava yhteiskuntatieteiden tohtori ja Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen valtiosihteeri Risto Volanen.

- Sotilaallista liittoutumattomuutta koitetaan siirtää tällaiseen harmaaseen välitilaan, josta seuraava askel olisi sitten Nato-jäsenyys, Volanen sanoo Yle Radio 1:n Ykkösaamussa maanantaina.

Volasen mukaan Suomen selkeä, sotilaalliseen liittoutumattomuuteen perustuva linja alkoi viime vuosikymmenen loppupuolella muuttua. Yhtenä merkkinä tästä oli Puolustusvoimien ja puolustushallinnon tiiviimpi integroituminen Natoon.

Myös Suomen ympäristössä alkoi tapahtua muutoksia, joista esimerkkinä Volanen mainitsee Yhdysvaltojen suunnitelmat sijoittaa Eurooppaan ohjuspuolustusjärjestelmä.

- Ympäristössämme on alkanut hermostuminen ja lievä sapelinkalistelu paikallisten toimijoiden voimin. Se ei vastaa kenenkään etuja, mutta näyttää nyt olevan ilman hallintaa.

Yhtenä suunnitelmana näyttää Volasen mukaan olevan Pohjoismaiden ja Baltian Nato-alueen rakentaminen, kun Yhdysvallat on mahdollisesti vetäytymässä Euroopasta. Suomen pitäisi Volasen mielestä kuitenkin ottaa uudelleen itselleen rauhan rakentajan rooli.

- Me suomalaiset istumme maantieteellisesti Venäjän elinhermolla. Meidän viisautemme on aina ollut se, ettemme kutsu omalle alueellemme sellaisia voimia, jotka kriisitilanteessa olisivat Venäjän vihollisia. Tämä on edelleen hyvä viisaus.