Pelastuuko Suomen meriteollisuus näillä keinoin? - "omat vahvuudet esiin"

Vuorineuvos Ole Johanssonin vetämä työryhmä luovutti Meriteollisuus 2020 -raportin maanantaina elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle. Raportissa mm. sanotaan, että Suomen meriteollisuus tarvitsee useita isoja yrityksiä tai yritysryppäitä, joiden imussa pienemmätkin yritykset voivat kasvaa.

talous
Näkymä Otso-jäänmurtajan komentosillalta Kokkalan satamaan.
Näkymä Otso-jäänmurtajan komentosillalta Kokkalan satamaan.Petra Haavisto / Yle

Valtion olisi varauduttava käyttämään laivanrakennukseen myönnettävää innovaatiotukea entistä monipuolisemmin, esitetään Suomen meriteollisuuden tulevaisuutta pohtineessa raportissa. Lisäksi valtion olisi nopeutettava oman aluskantansa uusimista esimerkiksi jäänmurron ja puolustusvoimien tulevaisuuden tarpeita ajatellen.

Vuorineuvos Ole Johanssonin vetämä työryhmä luovutti Meriteollisuus 2020 -raportin maanantaina elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle.

Johanssonin työryhmän raportissa sanotaan, että Suomen meriteollisuus tarvitsee useita isoja yrityksiä tai yritysryppäitä, joiden imussa pienemmätkin yritykset voivat kasvaa, kehittyä ja kansainvälistyä.

Raportin mukaan tämä puolestaan edellyttää, että meriteollisuusalan tutkimukseen ja koulutukseen panostetaan. Työryhmän mukaan Suomesta pitäisi tehdä arktisen osaamisen suurvalta.

Esimerkiksi Aalto-yliopiston arktisen meriteollisuuden osaamista koskevaa tutkimusta olisi työryhmän mukaan pikaisesti vahvistettava.

Suomessa on noin 450 meriteollisuusyritystä, jotka työllistävät yhteensä lähes 18 000 henkilöä. Suomessa meriteollisuuden työntekijöistä yli 80 prosenttia työskentelee muualla kuin telakoilla.

- Meriteollisuuden tulevaisuuden menestys voi rakentua ainoastaan korkean osaamisen sekä hyvin johdettujen ja kannattavien yritysten varaan, elinkeinoministeri Vapaavuori sanoo.