Hyppää sisältöön

Keskiajan taivaassa riittää tutkittavaa

Keskiaikateemalla on ympäri maata oma harrastajakuntansa ja heitä tavoittelee myös Suomen pohjoisin keskiaikatapahtuma Kokkolaan syyskuussa. Taivaan kertomaa -teema suuntaa katseen ylöspäin kolmesta näkökulmasta. Tapahtuma tuijottaa silti myös taaksepäin: ihmiskunnan syvään historiaan.

Kuva: YLE / Kalle Niskala

Kolmatta kertaa järjestettävä keskiaikapäivä on venynyt molemmista päistään: varsinaista lauantaina edeltävät ritarikulkue ja elämysillallinen ja tapahtuman päättää vanhakirkollinen messu. Lauantaina väkeä kokoavat keskiaikamarkkinat ja tuhansia katsojia houkutelleet turnajaiset. Seminaarissa Taivaan kertomaa -teemaa lähestytään kolmesta näkökulmasta: uskomuksiin liittyvästä, kirkkohistoriasta ja navigoinnin näkökulmasta.

– Taivaalla ja tähdillä on ollut erittäin suuri merkitys keskiajan ihmisille, jolloin uskonto ja elämä olivat yhtä suurta kokonaisuutta. Sikäli tämä on hyvin avaava ja kertoo siitä ajatusmaailmasta, luonnehtii museotoimenjohtaja Kristina Ahmas.

Ilmaisena pysyvän tapahtuman tavoitteena on myös muistuttaa juurista:

– Tarkoitus on, että ihmiset entistä enemmän heräävät huomaamaan, että meillä on syvä, pitkä historia ja se vaikuttaa meistä jokaiseen joka päivä, edelleenkin, sanoo Ahmas.

Ensi vuonna teemana ovat yrtit keskiajalla ruuanvalmistuksessa ja lääkinnässä.

Meillä on syvä, pitkä historia ja se vaikuttaa meistä jokaiseen joka päivä, edelleenkin

Museotoimenjohtaja Kristina Ahmas

Ritareita ja apposia

Turnajaiset eli Rohan Tallin hevoset ja ritarit ovat Ahmaksen arvion mukaan jälleen tapahtuman suurin vetonaula. Keskiaikamarkkinoille on tulossa aiempaa enemmän myyjiä, sillä viesti on kiirinyt ympäri maan.

– Tällä keskiaikateemalla on selvästi ihan oma harrastajakuntansa, arvioi museotoimenjohtaja Kristina Ahmas.

Maa- ja kotitalousnaiset tuo tapahtumaan uutena elementtinä elämysillallisen Pohjolat häät. Teema näkyy niin henkilökunnan asuissa, somistuksessa kuin astioissakin: ruokailuvälineinä ovat puulusikat, puukot ja saviruukut. Pääruuan osana rosvopaistin ja ryynimakkaran ohessa tarjolle tulee muun muassa apposia eli voisulan kanssa syötäviä keitettyjä herneenpalkoja.

.
.