Häädä hyttyset pihaltasi

Hyttysiä näyttää tulevan tänä kesänä runsaasti. Muutamalla pienellä keinolla voit helposti vähentää hyttysten mielenkiintoa omaan pihaasi.

luonto
Sääski on Kaakamon kansalliseläin
Sääski, hyttynen vai itikka? Rakkaalla kiusalla on monta nimeä.Jari Vesa / Yle

Hyttysten toukat elävät seisovassa vedessä, joten pihojen erilaiset vesiviemärit tai sadevesisaavit ovat hyttysten lisääntymiselle otollisia paikkoja.

- Hyttyset pystyvät lisääntymään sadevesiastiaan tai kastelukannuun jääneessä vesitilkassa. Älä kasvata hyttysiä pihallasi. Tyhjennä piha-astiat tai pistä kannet päälle, ohjeistaa tutkija Juha Jantunen Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutista.

Toinen hyvä keino vähentää kotipihan hyttyskantaa on linnunpönttö. Yksi kirjosieppo ahmii pöntössä viettämänsä reilun kahden viikon aikana noin 15 000 hyttystä, Allergia- ja ympäristöinstituutista kerrotaan.

Kova tuuli ja auringonpaiste eivät houkuta hyttystä

Tiedotteessa Jantunen sanoo, että tänä kesänä hyttysiä on tulossa paljon, koska lumet sulivat myöhään ja lammikoita riitti pitkälle kevääseen. Lämmin toukokuu takasi hyvät olosuhteet toukkien kasvulle.

Hyttyset ovat liikkeellä varjoisissa metsissä, pilvisellä säällä ja illan hämärtyessä. Hyttysten ininän välttää parhaiten auringonpaisteella ja kovalla tuulella. Avoimet aurinkoiset paikat ovat puolestaan paarmojen valtakuntaa.

Kesän lopulla pistosten oireet voivat helpottaa

Jos hyttysen pisto aiheuttaa reaktion, hoidoksi käytetään kortisonivoidetta. Hyttysille allergiset voivat ennaltaehkäistä oireita antihistamiinilääkityksellä.

- Hyttysallergiaan ei ole siedätyshoitoa, mutta yleensä hyttysten pistoihin tottuu kesän mittaan. Hyttysten aiheuttamat ihoreaktiot vähenevät monilla loppukesää kohti, tutkija Juha Jantunen Allergia- ja ympäristöinstituutista toteaa.