Kolilla kysytään: Millainen on lintujen värinäkö?

Mitä sinä haluat tietää luonnosta? Luontoaamun väki kokoontuu jälleen yleisökysymysten pariin Pielisen äärelle 4. heinäkuuta. Neljä luontoasiantuntijaa, Kansallispuistokummi Saimi Hoyer, ja Yle Pohjois-Karjalan ja Metsähallituksen väkeä löytyy 347 metriä meren pinnan yläpuolelta, Ukko-Kolin maisemista suorassa radiolähetyksessä aamun ajan.

Luontoaamu kuullaan jälleen Kolilta 4.7. klo 8.15 - 10.00 Laita luontokysymyksesi tulemaan 28. 6. mennessä. Kuva: Pentti Kallinen / Yle

Jääkö telkän, tai koskelon poikasia koskaan pönttöön, vai saavatko emolinnut kaikki poikaset aina mukaansa ilmalennolle ja marssille kohti veden aaltoja? Onko yhdyskunnastaan ihmisen tai vaikkapa koiran matkassa muualle kulkeutunut muurahainen siirron myötä tuhoon tuomittu? Miksi ja miten lehdokki tuoksuu niin mausteisen ja eksoottisen huimasti? Siinä maistiaisia heinäkuun alussa Kolilla esitettävistä luontokysymyksistä, joihin etsitään vastauksia suorassa radiolähetyksessä klo 8.15 - 10.00 välisenä aikana.

Luontokysymyksiin vastaa kasvien osalta Metsähallituksen suojelubiologi Kaija Eisto, kalastusta ja Pielistä koskeviin kysymyksiin vastaamassa on Kolin Pursiseurasta Eino Nuutinen, hyönteisiä ja perhosia koskeviin kysymyksiin vastaa suunnittelija Reima Leinonen ELY-keskuksesta, ja nisäkkäitä ja lintuja koskeviin kysymyksiin vastaa ELY-keskuksesta ylitarkastaja Mika Pirinen.

Puistokummi Saimi Hoyer mukana kysymässä

Kansallispuistokummina tällä hetkellä toimiva, mallina paremmin tunnettu punkaharjulainen Saimi Hoyer on mukana Luontoaamussa tenttaamassa tietäjiä. Samalla selviää, miten maailman metropoleissa catwalkeja työkseen kävellyt Hoyer on löytänyt kumpparit jalassa metsäpoluille, ja millainen sienestäjä Hoyer on.

Luontoaamu toivottaa yleisön tervetulleeksi paikanpäälle Ukko-Kolille seuraamaan lähetystä, ja tapaamaan tekijöitä. Kysymyksiä otetaan vastaan myös suorassa lähetyksessä aamun mittaan, mutta jos haluat varmistaa vastuksen, laita postia etukäteen!

Metsähallitus tarjoaa Luontokeskus Ukon tuntumassa Ylen teltalla aamun maistiaiset, luvassa on ainakin nuotiokahvit - metsäpalovaroituksen sattuessa suodatinsumpit - kaskiruisleipää ja mahlajuomaa. Yle-teltalta löytyy väkeä puoleen päivään asti.

Tavataan Kolilla tai taajuudella heinäkuun 4. päivä! Kenties silloin selviää sekin, minkä värisessä asusteessa kannattaa lähteä lintuja bongailemaan.