1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Superkuu nousee taivaalle

Perjantaina täysikuu näkyy matalalla eteläisessä horisontissa. Sunnuntai-iltana superkuu on kokonainen.

Kuva: Aki Taavitsainen

Taivaalle on kasvamassa parhaillaan upea "superkuu".

Kuu nousee juhannuksen aikaan taivaalle kaakon suunnalta illalla noin klo 21. Juhannusaattona kuu ei ole vielä saavuttanut suurinta kokoaan, mutta näkyy jo lähes täysikuuna upeasti matalalla eteläisessä horisontissa.

Matalalla ollessa kuun koko vielä korostuu, johtuen optisesta harhasta, jolloin se näyttää vielä suuremmalta kuin korkeammalla taivaalla vaeltaessaan.

Sunnuntai-iltana noin kello 22.30 kuu nousee jälleen kaakon suunnalta ja on tuolloin saavuttanut superkuun kokonsa.

Superkuu-nimitys johtuu siitä, että se näyttää hieman tavallista täysikuuta suuremmalta.

Kun kuu tulee kiertoratansa lähimpänä Maata sijaitsevaan pisteeseen eli perigeumiin, se näyttää noin 10 prosenttia suuremmalta ja hieman kirkkaammalta kuin kauempana ollessaan. Täysikuuta voidaan ihailla eteläisessä horisontissa 23. ja 24. kesäkuuta.

- Tätä kuutamoa katsellessa kannattaa hakeutua paikkaan, josta on hyvä ja esteetön näkyvyys eteläiseen horisonttiin. Esimerkiksi kesämökin laituri on mukava ja tunnelmallinen havaintopaikka näin juhannuksen aikaan, sanoo Mikkelin Ursan puheenjohtaja Aki Taavitsainen.

- Jos kuuta haluaa tarkemmin tutkiskella, niin mökkikiikarit ovat hyvä ja riittävä havaintoväline. Toivotaan että juhannuksena sää suosii kuutamon ihastelua, Taavitsainen sanoo.