1. yle.fi
  2. Uutiset

Black Sabbath teki musiikkihistoriaa

Yksikään toinen yhtye ei ole yltänyt Isossa-Britanniassa listakärkeen yhtä pitkän aikavälin jälkeen.

kulttuuri
Ozzy Osbourne
Black Sabbathin keulakuva Ozzy Osbourne. Hannibal Hanschke / EPA

Brittiläinen rokkiyhtye Black Sabbath teki musiikkihistoriaa nousemalla Isossa-Britanniassa listakärkeen albumillaan 13, musiikkilistauksia tekevä Official Charts Company kertoi maanantaina. Albumi julkaistiin kesäkuun 7. ja se nousi ykköseksi reilu viikko julkaisunsa jälkeen.

Black Sabbath oli viimeksi brittilistojen kärjessä lähes 43 vuotta sitten Paranoid-albumillaan, jonka nimikkokappale on yhä yhtyeen tunnetuimpia tuotoksia.

Yksikään toinen yhtye ei ole yltänyt Isossa-Britanniassa listakärkeen yhtä pitkän aikavälin jälkeen.

The Telegraph-lehden mukaan edellisen ennätyksen teki Rod Stewart, jonka albumi Time nousi listaykköseksi 37 vuotta artistin edellisen ykkösen jälkeen.

Lehden haastattelussa Black Sabbathin nokkamies ja legendaarinen laulaja Ozzy Osbourne sanoo olevansa shokissa albumin menestyksen vuoksi.

- Uuden albumimme menestys on totisesti vetänyt jalat alta. Yhtyeen historiasta ei löydy yhtäkään näin nopeasti listoille noussutta albumia, äimistelee Osbourne.

Vanhalla kokoonpanolla ensin studioon ja nyt keikoille

Black Sabbathin yhdeksännellätoista albumilla kuullaan yhtyeen alkuperäiskolmikkoa, Osbournen lisäksi levyllä soittaa bassoa Geezer Butler ja kitaraa Tony Iommi. Vain alkuperäinen rumpali Bill Ward puuttuu, rumpupatteriston takana istuu levyllä Brad Wilk ja tulevalla kiertueella Tommy Clufetos.

Uutta Black Sabbathia on kuultu jo Australiassa ja Japanissa. Marraskuussa yhtye lähtee pitkälle kiertueelle, joka käynnistyy Helsingistä.

Kysymykseen, onko yhtyeen pitkä hiljaisuus nyt kokonaan ohi Osbourne vastaa empivästi.

- Voi olla, että julkaisemme vielä toisenkin albumin, mutta en voi luvata mitään, sanoo Osbourne The Telegraphin haastattelussa.

- Kesti aika kauan saada tämä nykyinenkin valmiiksi. Toisaalta emme halua odottaa enää toista 43 vuotta seuraavaa listaykköstämme!

Osbourne uskoo ikäartistien työn jäljen purevan yleisöön. Hän kehuu bändinsä käsityöläisyyttä. Hänen mukaansa se on jotain mitä tämän päivän artisteilta puuttuu.

- Nykypäivän musiikki on yhtä ylituotettua hevonkakkaa. Mutta meillä, samoin kuin edellisen listaykkösennätyksen lyöneellä Rod Stewartilla tai jollain Elton Johnilla, on tarjota jotain ihan muuta. Meiltä löytyy rautaista ammattitaitoa.

Teollisuuskaupungista maailmanmaineeseen

Black Sabbathin tarina alkoi 1960-luvulla Englannin Birminghamista, jossa Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler ja Bill Ward pakenivat tehdastyöläisen elämää turvautumalla musiikkiin.

Yhtyeen ensimmäinen albumi, Black Sabbath, nauhoitettiin yhdeltä istumalta marraskuussa 1969. Paranoid-albumi ilmestyi jo seuraavana vuonna, sisältäen sellaiset hevi-klassikot kuten Paranoid _ja Iron Man_.

Vuoteen 1973 mennessä Black Sabbath oli julkaissut jo viisi pitkäsoittoa, jatkuvaa kiertuerumbaa unohtamatta. Tämän jälkeen Black Sabbath julkaisi 1970-luvulla vielä kolme albumia ennen kuin laulaja ja yhtyeen keulakuva Ozzy Osbourne jätti yhtyeen.

Korjattu 17.6 klo 23.41: Albumilla soittaa rumpuja Brad Wilk, ei Tommy Clufetos, kuten jutussa aiemmin kerrottiin. Tommy Clufetos on rumpalina albumin tulevalla kiertueella.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi